Quantcast
Channel: Madblogs.dk
Viewing all 81480 articles
Browse latest View live

En verden af smag!: Sticky Chicken med Kinesiske Nudler

$
0
0



Det her er en opskrift fra min nye favoritkogebog Save with Jamie. En rigtig lækkerbisken med sød, sprød og saftig kylling, spicy nudler og masser af grønt. Helt klart en ret jeg vil lave igen.

Krydderiblandingen "five spice" kan man ikke altid få i supermarkedet. Men den fås af og til i Tigers ret store krydderiudvalg og ellers hos mange tyrkiske grønthandlere.

Jeg har modificeret opskriften lidt for at presse kalorieindholdet under 500.


Sticky Chicken med Kinesiske Nudler til 2 personer


Ingredienser:

200 g. kyllingebryst
1 spsk. kinesisk five spice
1 tsk. salt
2 tsk. olie
½ spsk. akaciehonning

2 ringe ananas på dåse
1 spsk. sojasauce
½ spsk. æblecidereddike
1 tsk. maizena

125 g. nudler
2 fed hvidløg
½ løg
2 gulerødder
1 rød chili
1/4 kinakål
2 tsk. olie

1/4 bdt. koriander
½ lime

Fremgangsmåde:

1. Vend kyllingen i en blanding af five spice og salt og lad den ligge 15 min. 

2. Skær løg, hvidløg og gulerod i tynde skriver, hak chili fint og snit kinakålen. 

3. Steg kyllingen i olie 5-6 min på hver side til den er gennemstegt. Tilsæt honning og steg yderligere 1 min. Tag kyllingen af varmen. 

4. Kog nudlerne i saltet vand og dræn dem. Gem lidt af kogevandet.

5. Opvarm olie i en wok eller stor pande og steg hvidløg, løg, chili, gulerod og kinakål 2-3 min. 

6. Tilsæt ananas i små tern inkl. saften der hænger ved, sojasauce og maizena udrørt i eddike. Vend godt og tilsæt evt. lidt vand fra nudlerne. 

7. Fordel nudlerne på to tallerkener og læg kylling i skiver øverst. Drys med grofthakket koriander og pres lidt limesaft ud over.



foodMAD: Lær at kompostere... Også for dig som bor i lejlighed!

$
0
0
Vi er efterhånden langt inde i det nye år, og selvom jeg traditionelt ikke er til nytårsfortsætter, lavede jeg alligevel et par stykker for i år.

Spis grønnere

§  Ind med mere frugt og grønt
§  Spis mere økologisk. Indtil nu, har friskhed vundet over økologi, men det skal være slut. Nu skal det meste være økologisk (men på den ikke fanatiske måde, hvor der stadig er plads til at gå ud og spise, selvom det ikke er øko)
§  Ud med sukker, og andre behandlet fødevare (igen, på den ikke fanatiske måde - kage skal der være plads til, men måske behøves det ikke være hver dag!)
Lev grønnere

§  Dyrk dine egne grøntsager (minimér CO2 aftrykket)
§  Køb dansk så vidt muligt
§  Begynd at kompostér

Og netop på baggrund af det sidste punkt, har jeg spurgt en ekspert i ?by-kompost? til råds, for der er ikke længe til, at vi skal sætte de første frø, til det der skal blive til skønne tomatplanter og andet lækkert der kan spises.

Før jul var der såkaldte ?markedsdage? hos mit firma. I den forbindelse havde de inviteret byhaver.dk til at komme med en bod, og jeg blev enormt fascineret over deres kompostspand. Indtil nu, havde jeg været af den opfattelse, at kompost var noget for folk som har meget ude areal, og dermed plads til en stor kompost.

Men jeg tog fejl! 

Denne lille spand er perfekt til folk der bor i lejlighed, eller som bare ikke ønsker den helt store kompost. Og du undgår til og med de kryb og orme der normalt følger med en kompost - WIN!

Jeg har stillet et par spørgsmål om Bykompostspanden til Maria, som blogger på Byhaver.dk:




Hvorfor komposterer?

? Mit motto er Dyrk! Høst! Spis! Komposter! Dyrk! 
For mig er det blevet et "must" at kompostere - ligesom at børste tænder og spise morgenmad.
Kompostering øger jordens indhold af humus og fremmer levebetingelser for regnorme og mikroorganismer som svampe og jordbakterier som er ansvarlige for humusdannelsen. Humus øger planternes evne til at fastholde næring og mineraler, der i sidste ende giver stærke planter med øget modstandskraft. Næringsværdien i afgrøderne forbedres, hvilket er gavnligt for os som forbrugere. Humus binder CO2 og har en evne til at tilbageholde kvælstof i jorden sådan at denne ikke udvaskes.
En god næringsrig jord er den bedste forudsætning for næringsrige afgrøder. Jorden er planternes fordøjelsessystem og den skal "fodres".

Hvordan fungerer kompostspanden?

Bykompostspanden er designet med dobbelt bund og si, tappehane og tætsluttende låg. Smid madaffaldet i Bykompostspanden og drys kompostgær på, som er et levende produkt der indeholder gode og effektive mikroorganissmer der omsætter og gærer dit madaffald i det iltfattige miljø i spanden. Mikroorganismer sørger for at maden ikke rådner. Når spanden er fyldt skal den gære i 14 dage - derefter er madaffaldet klar til at blive gravet i jorden, hvor det på 3 til 4 uger omsættes til kompost. Efter 5 til 6 uger har du en kraftig kompost som skal blandes med almindeligt havejord. Husk at planter har forskellige behov for gødning.

Hos mig står bykompostspandene i køkkenet under køkkenbordet. Der er ingen ubehagelig lugt eller fluer og orme. Det er dejlig rent, hygiejnisk og praktisk.

Når gæringen er kommet godt i gang i spanden kan man med tappehanen tappe gæringssaften fra. Denne har en syrlig lugt - blandes 1:200 med vand og er derefter en super gødning til stueplanter eller udendørs planter. I koncentreret form hældes den i afløbet og er med til at balancere mikroklimaet i afløbet og fjerner dårlig lugt og fedtpropper.



Hvorfor er kompost godt at dyrke grøntsager i?

At dyrke i jord tilsat kompost giver stærke og hårdføre planter som ikke er modtagelige for sygdomme og skadedyrsangreb. Planterne er mere næringsrige. En anden fordel er at en humusrig muld binder vand, sådan at der ikke skal vandes så tit og kvælstof ikke udvaskes.

Bor man i København anbefales det at man tager kontakt til kommunen, som kan rådgive omkring forureningsgraden af den jord, hvor man bor, og give ideer til alternative dyrkningsmetoder.

Hvorfor er kompost godt for miljøet?

Når du komposterer øger du jordens muldlag som blandt andet består af humus. Muldlaget er planternes fordøjelsessystem. Den øger planternes evne til at fastholde næring og mineraler. Den giver kraftige, modstandsdygtige planter uden sygdomsangreb. Den øgede næring i afgrøderne er uhyre vigtig for os som forbrugere. I dag får vi kun 20 procent af planternes næringstoffer sammenlignet med vores bedsteforældres generation.
Humus fungerer som jordens naturlige "kulstofsfilter", og kan fastholde tungmetaller og kemikalierester. Humus tilbageholder kvælstof og forhindrer udvaskning af kvælstof til vandløbene.

Ved at øge humus med blot 1% øges jordens evne til at binde vand, og der behøves ikke tilføres så store mængder vand til afgrøderne.

Hvad koster en spand, og hvor kan den købes?

1 sæt Bykompostspande (2 spande) inkl. 1 kg kompost-gær koster 770 kr. Du finder dem hos www.byhaver.dk i webshoppen.



MitMadUnivers: Min afslappende weekend

$
0
0
Fredagen var grå og våd og efter skole stod den på arbejde i Irma. Men inden da skulle den grå dag hviskes væk med en syndig chai latte fra Baresso og en foccacia fra Holms Bageri.


 















En ting jeg har undret mig over er at man nu ikke kan få foccacia uden ost og tomat i mange bagere?? Den oprindelige er jo med rosmarin og efter min mening den bedste!! Husker tydeligt i min spæde barndom de lækre olierede foccacia med havsalt og rosmarin fra Lagkage Huset. Mhhh mine tænder læber i vand bare ved tanken....

En opfordring herfra; få de originale foccacia tilbage i bagebutikkerne!


Lørdag formiddag stod på stempelkaffe, spejlægsandwich  og weekend avisen. Resten af dagen stod på afslapning er for alvor gået i vinter-hi.

Søndagen var en rigtig synde dag med hjemmelavet pomfritter med tilbehør og Ben & Jerry is



Anders Madunivers: Wokstegt kylling med risnudler

$
0
0
Så er det tid til god mad i en fart, fat wokken, dine grøntsager og giv din lokale asiater butik et besøg og få fyldt op i skabene med div. saucer.
Denne ret kan selvfølgelig godt laves uden alle disse forskellige saucer, men de er med til at give retten smag og med få ingredienser er det saucen der får retten til smage af noget.




2 pers.

400g kyllinge filet
4 fed hvidløg
2 løg
2 stk. rød snack pber
2 gulerødder
200g risnudler
1 spk. paprika
2 spk. riseddike
2 spk. risvin
2 spk. tynd soya sauce
2 spk. tyk soya
2 spk. oyster sauce
2 spk. pad thai
2 spk. sweet chilisauce
1 dl. vand
rapsolie
salt peber.

Tag kyllingen og skær den i tynde strimler. Skær grøntsagerne i tynde strimler.
Varm en wok op ved høj varme, kom en god slat rapsolie i og svits, hvidløg, løg og kylling. Krydr med lidt salt, peber og paprika.
Svits gulerødder og snackpeber kort. Tilsæt riseddike og risvin, lad stege kort, dernæst tilsættes resten af saucerne og vand. Lad koge i 5 min. og tilsæt majsmel til at jævne saucen lidt med.

Kog nudlerne i saltet vand til de er nok.

Værsågod, så er der serveret.


Olgas: Nytårsmenuen 2013

$
0
0
Her kommer lige en opsamling på vores super lækre nytårsmenu...

Til forret fik vi jomfruhummerhaler og tigerrejer bagt i ovnen i 10 minutter med hvidløgskryddersmør og hvide asparges - mums det var en super lækker forret!



Til hovedret fik vi amerikanske okseculotter med kartoffelroulade og lækker salat til - ØV fik ikke taget billede af det super lækre kød. Jeg sværger til det amerikanske kød - det smager bare super lækkert og det er super mørt.

Og til dessert den dessert jeg tidligere har beskrevet her på bloggen - Chokoladekræmmerhuse med jordbæris, indbagt mokka/chokoladeis og karamelis i karamelkurve...




Hverdag på Æblelunden: Kylling med broccolisalat

$
0
0
 

Dagens menu bestod af ovnstegt kylling (overlår) med en salat bestående af: broccoli, rødløg, æble, tørrede tranebær, sprødstegt bacon og en blanding af ristede mandler, pinjekerner og valnødder. Dressingen havde jeg rørt at 2 tsk. græsk yoghurt, 1 tsk. creme fraiche, 1 tsk. akaciehonning og 1 tsk. sød chilisovs.

Manden min er ny ud i det med broccoli, salat og dressing så han supplerede med en smule pasta. Teenageren var ovenud begejstret så resten er delt i 2 portioner til vores frokost i morgen.

I dag fik jeg handlet en del basisvarer til LCHF men mangler stadig af få fat i bl.a. loppefrøskaller og kokosolie. 

Gane & Gaffel: ASIATISK INSPIRERET SAML-SELV-MIDDAG

$
0
0
Jeg har en svaghed for nudler og asiatiske smage. For mig behøver det ikke være lige autentisk hver gang. Karry, limeblade og citrongræs kan bringe én langt mod øst på en almindelig hverdagsaften i køkkenet. Dette er da heller ikke en præcis opskrift, men blot lidt inspiration til hvordan man kan stykke sådan en wannabe-asiatisk aftensmad sammen. Her er det løg, der er stegt klart og blødt overhældt med kyllingebouillon. Et par limeblade og en stængel finthakket citrongræs er smidt ved og herligheden er smagt til med soya og fish sauce. Lige før middagen er færdig er frisk spinat vendt i til det falder sammen og limebladene fiskes op. Ved siden af er et par kyllingelår uden ben stegt på panden i en god karry (jeg bruger den indiske fra ASA Trading). Når de er færdige skæres kødet i tynde strimler. Og så har vi lavet en dejlig grov salat … Læs mere

Kitchen of Kiki: Knitting - Skovbojakken from Læsø Uldstue

$
0
0

Quiet some years ago I went to the island of Læsø in order to have a rowing tour. Out of our 3 days set aside from rowing, we were only able to row one day due to some very strong wind. So we went sight seeing on the island, where we went to a place selling wool at Læsø Uldstue. Here I brought some thin wool for a jacket called Skovbojakken.

It took me some years to finish off the jackets, as it quiet a big task to knit the border around the entire jacket. Anyway I would like to share some picture of the final result with you.

It is very classic design, which you can use for many years to come.



En blog om mad, mad, mad. Og dessert.: Stop spild af mad: en visuel guide til hvordan jeg brugte mine rester fra nytårsaften

$
0
0

Efter nytår havde jeg en del rester. Det er jo forventeligt, men de skal jo stadig helst spises på en eller anden måde. Jeg tror at (næsten) alle kan blive enige om at det er umanerligt kedeligt at spise det samme til aftensmad 5 dage i træk, så jeg synes at når man har rester så er det vigtigt at sørge for at forklæde dem lidt, så man føler at man får noget nyt, selvom man ikke smider det gamle ud. Stop spild af mad. Hurra!

Nytårsaften fik vi pulled pork med kartofler, svampesauce og salat til hovedret. Det allermest oplagte restemad med den menu er selvfølgelig pulled pork sandwiches, og det var da også hvad vi spiste d. 1 januar. Jeg smurte et par ciabattaboller med aioli, smed en portion kød i mikroovnen med lidt vand ved, for at det ikke skulle blive tørt, og puttede bare salaten i lige som den var. Det smagte dejligt - og var også simpelt nok til at man kunne overskue det den 1/1.


Den 2. januar fik kødet nyt liv i en lækker pastasauce. Jeg svitsede et løg og et fed hvidløg i en gryde. Så smed jeg også et par gulerødder i skiver derned. Herefter skilte jeg de sidste rester af min salat ad. Friske tomater, rødløg og linser røg i gryden. Frisk spinat og dampede asparges blev blandet med lidt hovedsalat og et par clementiner og blev til en helt ny salat. Tilbage til gryden. Jeg tilsatte en god sjat tomat fra dåse og lod det koge en 15 minutters tid. I denne her tid kan man også lige koge noget pasta. Til sidst smed jeg kødet i gryden og også et par skefulde svampesauce. En ganske lækker pastasauce og en dejlig salat - lækkert.


Men ak! Der var rester af restemaden! Salaten blev heldigvis spist op, men der var stadig pastasauce tilbage. Denne her sauce blev dog lavet om til en fantastisk pizza. Jeg lavede ganske simpelt en pizzadej efter opskrift fra Politikkens kogebog (eller faktisk var det B der lavede den, for det er han meget bedre til end mig). Den blev rullet ud og så kom saucen bare direkte på. Jeg rev lidt ost udover den og så i ovnen ved 300 grader i 10-15 minutter. Da den kom ud fik den lidt frisk salat ovenpå, og den smagte faktisk helt fænomenalt!


Efter at kød og salat var spist op var der dog stadig svampesauce tilbage. Som nævnt i mit indlæg om nytårsmaden, så havde jeg fulgt en opskrift fra Femina og den lavede en kæmpe portion, så der var en del tilovers. Jeg valgte at lave en lækker svamperisotto, ved simpelthen at lave en helt almindelig risotto og så bare tilsætte den portion svampesauce der var tilbage. Det bliver selvfølgelig lidt tungere med al den fløde der pludselig tilsættes, og det var også derfor at jeg serverede den som selvstændig ret (bare med en grøn salat til), men den smagte dejligt!

Alt i alt fik jeg varieret resterne - selvom vi bevægede os ret meget rundt i det italienske køkken. Det er generelt min erfaring at italiensk er godt til rester. Man kan smide næsten alt i både pastasauce, på pizza og i risotto - selvfølgelig med måde. Men med en ret lille indsats kan man faktisk lave mange forskellige retter af sine retter :)

Vinblog : 2 gode Champagner ? en skuffelse og en fantastisk

$
0
0

At smage 2 store Champagner mod hinanden er altid interessant. Denne aften bød på Dom Perignon i 2002 årgangen, der alle steder vurderes meget højt. Der er ingen tvivl om at denne årgang har produceret nogle fantastiske Champagner, fra de fleste gode producenter. Fra en anden glimrende årgang, 2004, havde jeg medbragt en flaske Gosset,

The post 2 gode Champagner – en skuffelse og en fantastisk appeared first on %%http://www.vinkreutzer.dk/%%.

MissFirelake: Bliv klogere på dit ansigt - og find ud af, hvor den er gal!

$
0
0
Dit ansigt kan faktisk afslører meget om din sundhed – eller sagt på en anden måde, kan urenheder, tør hud eller lignende i dit ansigt være med til at fortælle dig, hvor den er gal! Lad mig give dig et personligt eksempel. Jeg har tendens til at få urenheder øverst på panden eller helt tæt […]

Love and Lemongrass: Dal Makhani

$
0
0
  English version below the Danish recipeSå er det tid til endnu en dal. Ja, jeg kan allerede nu sige, at det langt fra er den sidste. Dal er nemlig intet mindre end genialt. Det kan, ligesom alle mulige kødbaserede … Læs resten →

Knøvl's mad: Lakrids muffins med lakrids creme

$
0
0

Lakrids og masser af chokolade er hoved ingredienserne i disse lækre muffins :)

Ville egentlig have tyllet cremen på, men fik hvis ikke smeltet chokoladen helt sammen med fløden, så der var stadig chokolade klumper i cremen... I stedet for smurte jeg cremen på og pyntede med lidt revet chokolade



Info om retten :



Type :
Kager
tidsforbrug :
1 time + 6 timer på køl  
Antal kager :
6 stk
Inspiration :

 


Det skal du bruge :



Cremen:
125 g hvid chokolade
1 dl fløde
1 spsk lakrids sirup


Kagerne:
80 g smør
80 g flormelis
1  tsk vanille sukker
2 æg
½ dl mælk
100 g mel
½ tsk bagepulver
1 spsk lakrids pulver
100 g mørk chokolade




Sådan gør du :


Vi starter med at lave cremen

Hak chokoladen fint
varm fløden op til lige under kogepunktet
Kom chokoladen i og rør til alt chokoladen er smeltet
Kom cremen i en skål. Dæk det til med film og kom det i køleskabet

Kagerne:
Tænd ovnen på 180 g almindelig
Hak chokoladen groft
Pisk smør, flormelis og vanille sukker sammen til det bliver luftig
Pisk æggene i 1 af gangen og pisk til dejen er ens og luftig

Bland mel, lakrids og bagepulver sammen.
Kom mælk og mel blanding med i skålen og rør det sammen
Vend chokolade stykkerne i til sidst

Smør en muffinform og fordel dejen i 6 huller

Bag kagerne i 15 min midt i ovnen

Lad dem køle a i formen inden de kommer på køl

Når creme og kager er kolde piskes cremen let så den bliver tyk flydende. pas på med at piske for meget for så skiller den.. Kom lakrids sirup i cremen og pisk lidt mere

Smør cremen over kagerne eller smør den på
Jeg fik ikke smeltet chokoladen ordenlig, så der var kommet klumper i :/ Derfor blev kagerne smurt op

Drys med lidt reven chokolade


VELBEKOMME




Den Sultne Studerende: BACK IN BUSINESS

$
0
0
Puha så er jeg så småt vendt tilbage til tasterne igen, det kan til gengæld godt være at jeg ikke for skrevet lige så meget  som jeg gerne ville, men hey jeg er tilbage og er det i og for sig ikke dejligt nok hehe.

Mens jeg holdt pause her fra bloggen holdt jeg også pause fra at lave madplaner til vores lille hjem af Sultne Studerende. Og nej vi er hverken sultet væk til ingenting eller har levet af gråt og kedeligt mad...nærmest tvært imod, for uden madplanerne (som enten blev fulgt slavisk, eller slet ikke blev fulgt så vi ente med at smide for meget mad ud) blev det lige pudselig sjovt og spændende at lege i køkkenet igen... og nu hvor vi ikke bruger madplaner længere ender vi jo som sagt ikke med at smide for meget mad ud, som vi alligevel ikke havde lyst til at spise på en given dag, og det er noget som specielt finansministeren C er rigtig glad for ;)

Så med genfundet glæde for kreative udfoldeser i køkkenet og et lille glimt i øjet igen vil jeg lige dele en af de retter jeg fik smidt sammen i slutningen af december, og ja for alle dem som er gået på post-julemads-kur vil den bringe lykke, for det er nemlig en salat. For alle os andre, ja der vil den også bringe lykke for det er nemlig intet mindre en en yummylicious salat med laks og rugbrøds croutoner 


Salat med laks og rugbrøds croutoner - 2 pers:

2 stk. røget lakse portioner 
2 skiver rugbrød, i tern
1 spsk. smør (men hvis man er på januarkur kan man jo bruge oliven olie)
ca. ½ tsk. salt 
½ hoved romainesalat (eller to hoveder hjertesalat)
1 æble, i tern
½ bdt. purløg, finthakket
1/4 dl vinaigrette, eller italiensk dressing ala Kraft)

Start med at riste rugbrødsternene  forsigtigt i smørret til de er sprøde og drys med lidt salt

I mens rugbrødet rister skæres salaten i tykke strimler og vendes sammen æbletern, purløg og dressing 

Pluk til sidst laksen ud over salaten og top til sidst med rugbrøds croutonerne.

Så er der bare tilbage at smække stængerne op i sofaen, finde en kold cider frem og nyde den yummylicious laksesalat 

Ja C skulle også lige prøve salaten, men den fladt altså ikke rigtig i god jord, for som han sagde "den smager altså alt for tøset"... oh well mer salat til mig hehe ;)

lidt om alt - og meget om mad: wannabe kanelsnegle (LCHF)

$
0
0
 
Hver morgen spiser min bedre halvdel havregrød med kanel i rigelige mængder, så derfor dufter hele lejligheden af kanel(-snegle), når jeg skal tilberede min morgenmad. Det havde givet mig en ustyrlig lyst til netop kanelsnegle, så i weekenden fik jeg tilfredsstillet min lyst til kanelsnegle med disse lækre wannabe kanelsnegle i ægte LCHF-style.
Jeg elsker kanelsnegle for den fedtede remonce med masser af kanel og her er det nemt at justere, så andelen af remonce opfylder behovet fra dine smagsløg. Ægge-pandekagen med kokosfibre har en let og svampet konsistens, som fungerer rigtig fint som det neutrale fundament for en lækkerbisken. Prøv dem!
Inspirationen kommer endnu en gang fra Louise.

wannabe kanelsnegle (LCHF)
(1 pers.)

2 æg
en god sjat fløde
1 spsk kokosfibre
et drys salt
kokosolie til stegning

remonce
20-25 g smør
2 tsk kanel
Sukrin Gold efter smag

fremgangsmåde:
1) Pisk æggene sammen med fløde, kokosfibre og salt med en gaffel.
2) Smelt kokosolie på en mellemstor pande.
3) Steg ægge-pandekagen gylden på begge sider.
4) Afkøl pandekagen en smule.
5) Rør imens ingredienserne til remoncen godt sammen.
6) Fordel remoncen på hele pandekagen og rul sammen.
7) Skær rullen i 'snegle' og sæt dem på højkant på en tallerken.
8) Servér straks - evt. drysset med kanelSukrin og/eller hakkede mandler.

...enjoy!

Mine bedste opskrifter: Speltotto med tomater parmaskinke

$
0
0
300 g. Speltkerner
200 g. solmodne cherry tomater, som er halveret
3 stk. løg
200 g. frisk revet parmasan
500 g. svapme efter egen valg
5 blade løvstikke
500 ml. boulionvand
2 dl. hvidvin
olivenolie til stegning + lidt til servering
100 g. parmaskinke
  1. Varm olien op og steg løgene blanke, hvorefter speltkernerne tilsættes og sauteres et par minutter.
  2. Tilsæt hvidvinen, mens panden er brandvarm og lad alkohollen fordampe, ved at sautere og røre i det et par minutter.
  3. Tilsæt svampe og bland det hele, hvorefter boullionen tilsættes. Lad det hele simre uden låg til speltkerne har suget alt vandet til sig. Rør jævnligt i det.
  4. Når speltkernene er nok, tilsættes osten som røres godt ind i speltkernerne og tilsæt så tomater, parmaskinke og løvstkke og smag til med havsalt og friskkværnet peber.
  5. Dryp evt. lidt olivenolie over retten lige inden servering.

Køkkensyslerier : Fraklip fra den seneste uge i køkkenet

$
0
0
Den seneste uges tid har jeg gentagne gange forlagt mit hoved, inden jeg er gået i køkkenet, og resultaterne er også blevet derefter. Jeg vil derfor lige komme med en advarsel, inden nogen læser videre: 

Don't do this at home!

Til jer, der læser videre: Jeg kan faktisk godt lave mad, og jeg håber meget, at I trods den tvivl, der måtte opstå, vender tilbage igen. Af samme årsag spares I for billeder af resultaterne.

Man ved, at hovedet er forlagt uden for køkkenet, når:

  • man bruger hele dagen på at koge suppe på benene fra nytårsmiddagens højrebsbøffer, og det viser sig, at man tog fejl, og mange timer senere står med grisefond kogt på benene fra julens flæskesteg. (Det hjælper ikke på sagen, at man undrede sig lidt over, at benene havde fundet en ny plads i fryseren og at kødet var meget lyst. Måske jeg også skulle have undret mig over, at de var så små?). 

  • man ikke er vant til cl-angivelser og undrer sig over, at dejen til galetterne på ingen måde er flydende, fordi man har brugt knap 1 dl væske i stedet for 7,5 l. (Det gør det bestemt ikke bedre, at jeg først indså det dagen efter og indtil da bitchede løs over opskriften. Jeg var dog kvik nok til blot at tilsætte mere vand.)

  • barnet vil hjælpe med at røre i den nu våde galettedej og lægger opøseren op i sellerisalaten. Direkte fra pandekagedejen... (Byebye lækre salat)

Og ja, der står man i stedet for jeg mange steder, selvom det er forkert og det er en sproglig vanskabning, der er til at få knopper af. Ægte sprognørder vil dog vide, at det er sådan man gør, når man gerne vil lægge lidt afstand til det skete. Og helt ærligt, så gad jeg godt, at det var en anden, der var i køkkenet denne uge.

Billedet øverst stammer i øvrigt fra juleaftens morgen, hvor min søde lille pige knækker nødder på mit nyvaskede køkkengulv. Det er hun ret ferm til, og inden hun var færdig, var de spredt overalt. Nu er hun også ret ferm til at feje :-)

NATURLIGVIS-mad: Majspandekager med guacamole og chili rejer

$
0
0
I Jyllandsposten forleden var der denne ret som lige passede som supplement til aftensmaden i dag. Vi havde nogle rester, der skulle spises, men manglede en forret, for at vi have nok til 3 mand. Jeg skriver den som jeg lavede den.
Forret til 3:
3 majspandekager:
2 dl majsmel
1 tsk. bagepulver
1 æg
1 dl vand
75 g majskerner
salt
olie til stegning
Alle ting blandes til en dej som steges på en pande i olie.
Guacamole:
1 stor moden avokado
saften af ½ lime
1 spsk. meget fint rødløg
salt
Kødet af avokadoen moses med en gaffel sammen med limesaften, så det ikke bliver brunt. Rødløg og salt blandes i.
Rejer:
200 g rejer
saften af ½ lime
1 stk. chili flager
oregano
olie til stegning
Rejer vendes med lime, chili flager og salt, og steges i olien. Pas på de ikke får for meget, så bliver de hårde.
Pandekagerne arrangeres med først guacamole og dernæst rejer ovenpå.

 
Eftertanker: Det smagte dejligt, rejerne kunne godt have haft lidt stærkere chili smag. Det bliver hurtigt koldt, måske en fordel at arrangere på en varm tallerken. Kunne godt have haft dobbelt portion guacamole for min skyld.

Spisestuen: Fastedag nr. 24

$
0
0
Man kan godt være lidt forfrossen på en fastedag. For mig er det værst, når jeg sidder stille. Det har jeg så gjort stort set hele dagen. Jeg har siddet ved computeren fra jeg stod op, og for at gøre det endnu bedre lavede jeg så is her til middag. Jeg lavede en lækker protein-softice - mums! - men hold nu op, hvor har jeg frosset hele eftermiddagen. 

Det er en is, der er luftig og lækker, og så er den fyldt med sommer <3. 

Der er 250 kcal. i sådan en portion.




Jeg stod pænt længe under en meget varm bruser, mens aftensmaden passede sig selv på komfuret og i ovnen. 

Jeg lavede bønnefritter af 200 gram friske grønne bønner og ovnbagte tomater  - 100 gram - og stegte ca. 100 gram kylling på panden med rosmarin, og så kom der lidt kapers på til sidst. Et lækkert måltid på 250 kcal.




Efter det varme bad og en portion varm mad, har jeg så småt fået varmen igen. Jeg plejer heller ikke sidde stille så længe. Tror mest, det er derfor jeg har frosset sådan.

Jeg væbner mig med tålmodighed. En aften foran computeren venter, så der skal laves godt med te og kaffe i aften.

TildeMa(d): Chicken curry

$
0
0
Jeg har længe haft lyst til en rigtig curry. Sådan en som rigtig kan give lidt varme på en kold januardag og det er lige netop sådan en omgang vi har fået her til aften.
Første gang vi fik lige netop denne ret var hjemme hos mine svigerforældre, hvor min svigerfar havde været i køkkenet og havde lavet denne lækre gryderet. 
Det er vist oprindeligt en af Jamie Olivers opskrifter, men jeg tror ikke at den nogenside bliver lavet på helt samme måde hver gang herhjemme, men sådan er det vist med curry. 

Ingredienser
500 g kyllingebryst
2 store løg
3 hele chilier uden kerner
1 tsk tørret chili
2 spsk madras karry
1 håndfuld karryblade
1 ds. hakkede tomater eller 6 stk hakkede tomater
1 ds. kokosmælk
2 dl vand
1 hønseboullionterning
2 fed hvidløg
Frisk ingefær, svarende til størrelsen af 2 tommelfingre
2 tsk bukkehornsfrø
4 spsk sorte sennepskorn
4 spsk olie
Salt og sort peber
Frisk koriander

1. Kyllingebrysterne skæres i mundrette men grove tern, og stilles til side mens det resterende forberedes. 
2. Løg, hvidløg og chili hakkes fint, mens den friske ingefær rives helt fint på et rivejern. 
3. Bukkehornsfrøene knuses i en morter, og nu er det hele klar til tilberedning. 
4. Karry, tørret chili, bukkehornfrø og de sorte sennepskorn ristes godt igennem i olien ved høj varme, hvorefter kyllingekødet tilsættes og steges godt på alle sider. Herefter tilsættes løg,hvidløg, chilien og ingefær og dette steges med i et par minutter. 
5. Nu tilsættes de hakkede tomater, kokosmælk, boullionterning, karryblade og vand. Retten simrer nu 30 minutters tid, og smages til med salt og peber. Serveres til kogte ris. 


Mums, det var en tiltrængt omgang curry, men den var godt nok hot;-) De chilier jeg brugte var vist lige lidt stærkere end jeg regnede med, men hvad pokker vi fik da varmen. Det var en stor portion, så der blev ligeledes til lidt frokost til mig og så til en gang nem aftensmad til fryseren. Skøn fastfood.
Vi toppede med frisk hakket koriander, som passer helt perfekt til sådan en omgang. 
Det er skægt hvordan ens smagsløg ændrer sig, for i mange år var det en krydderurt som jeg elskede at hade. Jeg gik konsekvent uden om retter med frisk koriander, da jeg syntes det smagte af sæbe. Nu smager det mig godt og det giver altså lige det sidste kick til specielt det asiatiske køkken. Det er dermed et godt bevis på, at vore smagsløg ændrer sig hele tiden, men det kræver altså at man udfordrer sig selv i ny og næ.
God aften.
Viewing all 81480 articles
Browse latest View live