Quantcast
Channel: Madblogs.dk
Viewing all 81480 articles
Browse latest View live

Frk. Kræsen: Ugens svenske ord #3

$
0
0


At ælte en dej må være en af de ting, der deler folket. Lige som man kan være a-menneske og lide at stå op tidligt, eller b-menneske, og helst være vågen de sene nattetimer, så kan man enten lide at ælte en dej, eller så kan man ikke fordrage følelsen af blød dej der sætter sig fast mellem fingrene og under naglerne. Er det ikke rigtigt?

På svensk så ælter vi ikke en dej, vi "knådar" den. På svensk findes godt nok ordet "älta", men det betyder noget andet. Ältar man på mit sprog, så er man en af de der mennesker, der kan lide at tale om problem, mere end at finde en løsning på sit problem. Altså:

Att knåda (Sve) = Att ælte (Dk)
Att älta (Sve) = At tale om de samme problem om og om igen på en ukonstruktiv måde (Dk)


Det var dagens svensk-time. Nu kan I arbejde videre, søde læsere.

The Food Club: Semlor med amaretto-creme

$
0
0
For et par uger siden hjalp jeg Emily Salomon med at passe på hendes fine blog, mens hun slappede af i Thailand – her delte jeg min opskrift på disse lækre svenske semlor. Opskriften kan også findes i den nyeste udgave af magasinet Enfants Terribles, som i dette nummer har fokus på nordisk fastelavn, og [...]

Mine bedste opskrifter: Honning med vaniljekorn

$
0
0
1 glas flydne honning
1-2 vaniljestænger










  1. Kom honningen op i en gryde og varm honningen langsomt op.
  2. Flæk vaniljestængerne og skrab kornefri og kom korn og de udskrabet stænger op i gryden. 
  3. Lad det hele verme igennem små 10 minutter, hvorefter det kommet på et forskoldet glas, goså valiljestængerne -bind evt. en knude på dem så de kan være i glasset.
  4. Lad det trække i 4 uger inden der tages af det for at det rigtig kan trække den dejlig vaniljesmag.

Køkkensyslerier : Min bedste pizzabund

$
0
0
Dette er simpelthen den bedste pizzadej, jeg nogensinde har lavet. Som jeg nævnte i et tidligere indlæg er den smidig og nem at arbejde med, og man kan svinge rundt med den, som det ses på pizzeriaer. Bunden bliver sprød og lidt sej på den helt rigtige måde, og kanten knaser herligt. 

Jeg har forsøgt mig med at fryse dejen, og det er ikke umiddelbart noget, jeg gør igen. Som det fremgår af billedet, kan den dog sagtens bruges, men den bliver altså ikke helt så god, som den friskhævede udgave.

Opskriften på pizzadej rækker til to pizzaer, hvilket passer fint til, hvad to voksne og et par børn kan fortærre. Hvis man kun er munde og maver nok til en pizza, vil jeg anbefale at lave en ekstra pizza til fryseren ud af den overskydende dej. Har man ikke ingredienser nok til det eller har man fyldt sin pizza med stenbiderrogn eller andet, der ikke er fryseegnet, kan man fryse dejen alene ved at rulle den ud på bagepapir og derefter rulle både dej og papir sammen til en pølse, som fryses i en frostpose.

Uden at have prøvet det, er jeg overbevist om, at den optøede dej vil have godt af at blive forbagt, da den er lidt våd i det. Det er også vigtigt, at den er helt optøet, før man ruller den ud. Hvis man kan leve med et lille fald i kvaliteten, er det supernemt at komme både papir og dej over på en varm bageplade, komme det ønskede fyld på og bage den. Optøning af dejen tager højst en time ved stuetemperatur.

Pizzaen på billedet er lavet med en hurtig tomatsovs bestående af flåede tomater, løg, hvidløg og oregano. Ovenpå er der gedeost og smørstegte svampe med lidt hvidløg, timian og rosmarin. Efter bagning er den drysset med persille. 

Pizzadej
3 dl lunken vand
25 g gær
1 tsk salt
1 spsk olivenolie
200 g durummel
200 g tipo 00 mel

Rør gæren ud i vandet, og kom salt og olie i. Rør melet i lidt ad gangen, og ælt dejen godt sammen. Del den i to portioner, og lad dem hæve lunt og tildækket i en time. Rul, pres eller sving dejene i pizzaform, og bag dem med det ønskede fyld ved 225c på en forvarmet bageplade i ca. 10-15 minutter.

Hjemme hos Xenia: Hverdagsmåltider

$
0
0
Så er det blevet tid til endnu en gang hverdagsmåltider. Har jeg besluttet. Det er jo heldigvis det smarte ved det her blog-hejs: altså at man som blogger selv bestemmer, hvad der kommer hvornår og hvorfor, ikke? Ge-ni-alt, siger jeg er! Så da jeg i går, mens jeg var ved at lave min madpakke, kom […]

Mia Sommer: Ærtebøffer

$
0
0
Jeg er meget glad for burgere, gerne med masser af smørelse f.eks. i form af guacamole, tzatziki , hummus eller pesto. Der skal selvfølgelig også en god bøf til, og den kan laves på mange forskellige måder. I dag eksperimenterede jeg med at lave ærtebøffer, og de blev rigtig gode! De indeholder relativt få ingredienser, […]

Råvarecirkus: Stegt og røget salat med æggeblomme og ørredrogn

$
0
0
Det her er bare pisse enkelt og samtidig helt sublimt. Det er en stegt hjertesalat med en rå, røget æggeblomme og lakserogn til. Inspirationen kommer fra en restaurant, jeg næste ikke tør nævne flere gange på denne blog, men navnet starter med A og slutter på C. Denne version er bare mere enkel og hjemmegjort. [&hellip

Zoë Escher: Hvilke restauranter i Tokyo egner sig bedst til private selskaber?

$
0
0
I Tokyo findes der flere forskellige typer af restauranter. Der findes den klassiske, hvor du som selskab sidder omkring et bord, som du kender det i Europa. Derudover findes der restauranter som er specialiseret i privat selskaber. Restauranten består af et utal af små gange med dæmpet lys, på begge sider er der båse i […]

The Big Meowski: Indbagt mørbrad med rosmarin og skønne fladbrød

$
0
0
For nylig fik vi købt svinemørbrad på tilbud til fryseren, så det var oplagt at sætte på madplanen, når der skulle planlægges. Men det er så nemt at hænge fast i de samme retter, så jeg havde lyst til at prøve noget nyt med den. Derfor gik jeg på udkig efter en ny opskrift og faldt over Hjerteforeningens opskrift på indbagt mørbrad, eftersom den gav en mulighed for at lave indbagt mørbrad, uden det indebar den fede butterdej. Og alternativet er rigtig godt. Den dej smagte superfint til retten, så den kan anbefales :)

Jeg har dog lavet mine egne tilpasninger til opskriften, som jeg ofte gør, når jeg finder inspiration et sted. Jeg valgte at skifte ud i krydderierne i farsen og bruge frisk rosmarin og hvidløg i stedet for timian, som opskriften angav, og det var en rigtig god ide, for det smagte virkelig godt! Jeg vil i øvrigt anbefale, at man tilsætter en lillebitte smule mælk til farsen, da den er meget bastant. Men kun lidt, for den skal være ret fast i det og langt fra være så blød som en frikadellefars. Melet i opskriften er også skiftet ud med havregryn, da det er det, jeg foretrækker, når jeg f.eks. laver frikadeller, og det tilføjer også lidt ekstra fibre til retten

Eftersom jeg ikke lige havde prøvet denne ret før, lavede jeg bare ca. samme tilbehør, dvs. dampet broccoli og kogte gulerødder og kartofler. Næste gang kunne jeg godt forestille mig at lave noget andet tilbehør som f.eks. hasselback kartofler eller noget i den stil. Og måske en salat? Det bliver meget blødt i blødt med sådan en ret her ellers, synes jeg.
Som det ses på linket, er der også en opskrift på en svampesovs, som skal serveres til. Der lavede jeg bare min egen ud fra det, jeg havde hjemme, og min sædvanlige champignon a la creme, som vi ofte får til mørbrad. Jeg er dog sikker på, at der findes sovser, der passer bedre til end netop den, og tror, at f.eks. en bearnaise også kan være udmærket tilbehør. Ikke mindst hvis man også laver hasselback kartofler til.

Selvom jeg kun lavede halv portion af opskriften til fars og mørbrad, lavede jeg fuld portion af dejen, som skal pakkes omkring. Jeg tænkte, at jeg måske kunne bruge resten af dejen til noget andet, f.eks. fladbrød som tilbehør til mørbraden, og det endte jeg også med at lave. De blev simpelthen bare så gode! Så det kan jeg klart anbefale jer at prøve! De passer også fint til mange andre slags retter, så til en anden gang kan du lave en fuld portion af dejen, dele den i 6 stykker og lave 6 fladbrød ud af den. De smager supergodt, ikke mindst pga. drysset med salt, som de har på toppen. De har også den fordel, at de ikke skal hæve, så de er ret hurtigt lavet :)

Et kig ind i den færdige indbagte mørbrad. Smuk, synes jeg :)

De lækre fladbrød. Virkelig anbefalelsesværdige.




Indbagt mørbrad med rosmarin og hvidløg (ca. 3 personer)

½ afpudset svinemørbrad uden bimørbrad
250 g hakket kalv og flæsk
1 lille tsk salt
½ sammenpisket æg (gem resten af ægget til pensling)
Lidt friskkværnet peber
1 spsk havregryn
Evt. en lille sjat mælk
2 fed hvidløg
1 spsk frisk, hakket rosmarin
Lidt rosmarin til pynt

Dej:
1 dl lunkent vand
25 g gær
1 tsk salt
1 æg
1 spsk olie (jeg brugte raps)
240 g hvedemel

Derudover:
Resten af det sammenpiskede æg fra farsen til pensling af brødet
Et par tsk olivenolie og fint salt til fladbrødene

Tilbehør:
Vi fik kogte kartofler og gulerødder samt dampet broccoli, og så lavede jeg en svampesovs af ½ hakket løg, ca. 200 g champignon i skiver og 3-4 dl fløde (18%, men mindre fed fløde kan godt bruges). Jeg stegte løg med champignons, til den værste væde var dampet af og tilsatte fløden. Det fik lov at småsimre i 10 minutter, og blev så smagt til med salt.


Rør det hakkede kød med saltet, til det er sejt i det. Tilsæt æg og rør sammen. Giv farsen et lille skud friskkværnet peber. Rør derefter havregryn i sammen med presset hvidløg og hakket rosmarin. Rør evt. en smule mælk i, hvis farsen er meget hård, måske ½ dl. Farsen må endelig ikke blive for lind. Sæt farsen i køleskabet tildækket, til du skal bruge den, mindst ½ time. Min stod der omkring en time
.
Til dejen røres gæren ud i lunkent vand, og saltet røres i. Herefter røres æg og olie i. Tilsæt melet lidt ad gangen. I den oprindelige opskrift angives 250 g mel, men jeg syntes, at dejen var fint sammenhængende ved 240 g. Jeg kørte min på køkkenmaskinen. Ælt dejen godt sammen.

Del dejen i to. Den ene del skal rulles ud i en firkant, der er ca. 30 cm på den ene led og på den anden led skal den være nogle cm længere i hver ende end dit mørbradstykke, min blev 21 cm på den anden led.

Brun mørbraden af på en pande og tag den af. Fordel din fars på lidt mere end halvdelen af dit udrullede stykke dej. Undgå, at farsen går helt ud til siderne af hensyn til at kunne lukke dejen senere. Læg mørbraden midt på farsen. Fold "halen"på mørbraden ind, så det er ca. lige tykt over alt, hvis det er den nederste halvdel af mørbraden, du bruger. Rul nu dejen om mørbraden. Rul farsdelen om mørbraden ned mod det stykke, der ikke har fars på. Luk enderne om mørbraden, når du har rullet sammen, fold dem gerne ned under brødet.

Læg brødet på en bageplade med bagepapir ude langs siden. Rids brødet meget let ovenpå (man skal ikke ridse for langt ned, for så er det svært at udskære brødet, når det er færdigbagt, uden det går fra hinanden, kan jeg berette. Pensl med resten af det sammenpiskede æg og drys med lidt rosmarin ovenpå.

Resten af dejen deles i tre og rulles til boller. Hver bolle rulles tyndt ud til et fladbrød og lægges ligeledes på bagepladen. Der er plads til alle tre fladbrød ved siden af brødet. Pensl hvert fladbrød med lidt olivenolie og drys dem med fint salt.

Sæt bagepladen i ovnen ved 200 grader. Den indbagte mørbrad skal have ca. 35 minutter. Fladbrødene skal du holde øje med. De skal ud, når de har fået lidt farve i kanten og evt. lidt ovenpå. Mine fik omkring 10 minutter. Tag dem ud af ovnen og lad dem køle på en rist. Dæk dem til med et viskestykke.

Hold også øje med mørbraden undervejs. Jeg fandt det nødvendigt at sætte bagepladen lidt længere ned i ovnen undervejs, da den hurtigt fik farve. Udskær den indbagte mørbrad med en brødkniv eller rigtig skarp kniv, og server med kartofler, grøntsager og sovs og fladbrødene, som halveres ved serveringen.

Halvdelen af dejen rulles ud og farsen fordeles på lidt mere end halvdelen.

Mørbraden pakkes ind i fars og dej, så der laves et lille brød.
Rids, pensl med æg og drys med rosmarin.

Fladbrødene rulles ud, pensles med olivenolie og drysses med fint salt.

Den færdige indbagte mørbrad.

Aftenens tallerken.



Er noget træt i dag oven på en træls nat med mange ubehagelige tanker og billeder. Det hører desværre med til stressen, at hovedet er fyldt med tankemylder, og i nat var det ikke til at sove fra. Så har sovet dårligt i nat og er tilsvarende træt i dag.

Har ellers haft et par gode nætter de sidste dage, hvor jeg har fået sovet bedre, og har haft mere energi til at lave noget i dagene, så her er blevet ryddet op og støvsuget, jeg har fået lavet lidt ny mad og bagt. Det var rart at få lavet noget herhjemme og være lidt i gang igen, for det er der ikke så megen energi til for tiden. I dag er dog i den grad en offdag, så dagens største opgave bliver nok at komme i bad og få vasket mit store hår. Det lyder måske som en meget lille ting for de fleste, men for mig koster det mange kræfter. Så det er det, jeg skal nå i dag. Derudover håber jeg, at jeg kan få ordnet kattebakken også. Den skal vaskes og nyt grus i.
Aftensmaden er forholdsvis nem. Også en ny ret, som jeg endnu ikke har blogget om, men som vi elskede så højt, at den skulle meget hurtigt på menuen igen. Ikke mindst fordi den bare er rigtig hurtig at lave, så den passer godt ind i vores hverdag. Glæder mig til at blogge om den, så I også kan prøve den. :)

Nu varer det ikke længe, før der er Oscaruddeling. Vi prøver at få set så mange film, som vi kan, før på søndag. Der er mange rigtig gode film i år, hvilket er en dejlig forandring fra de sidste år, hvor der har været nogle virkelig dårlige film imellem dem, der er nomineret til bedste film. Nu har vi ikke set alle endnu, så det kan jo være, at det kommer, men der har endnu ikke været nogen pendant til nogle af mine mest hadede Oscarfilm gennem årene, nemlig Amour og District 9. Heldigvis da.
Jeg glæder mig rigtig meget til på søndag, hvor vi skal se uddelingen. Christian har taget en fridag mandag, da vi jo først kommer i seng omkring kl 6, hvor uddelingen stopper. Så den dag bliver nok mere eller mindre sovet væk (hvis vi da kan få lov af kattene).

Vejret for tiden er virkelig skønt. Solen skinner, og det nyder både jeg og kattene. Jeg nyder det især, fordi kattelemmen så kan sættes på klem, så jeg ikke skal hen og lukke kattene ind og ud af den 100 gange om dagen, fordi Phoebe lukker den med poterne, hver gang hun går ud og ind! Hun er ikke for smart. ;)

Jeg prøver også at komme ud og få lidt lys, da det giver mere d-vitamin. Mit niveau er oppe højt nu (over 100, minimum er 50), men eftersom der er lang halveringstid, er jeg ikke sikker på, at det kan holde sig ret højt, nu jeg er gået ned i dosis. Men det blev der bestemt, at jeg skulle, altså ned i dosis, da prøvesvarene forelå i mandags, så nu må vi se. Jeg skal testes igen i maj, og så må vi se, om jeg skal sættes op i dosis. Det tror jeg selv, da mit tal pt. ser ud til stort set kun at være pga. pillerne, så jeg reelt ikke optager ret meget d-vitamin af mig selv. Men det vil de næste prøver nok vise. I hvert fald er det meget godt, at jeg får tilskud, og skal nok fortsætte med det livet ud. Heldigvis viste seneste blodprøve, at mit kalkniveau ligger rigtig pænt og er steget, så jeg slipper umiddelbart for at skulle tage kalktilskud (som min mave jo ikke er glad for). Så alt i alt var det gode prøvesvar for mig.

Jeg vil slutte af med et par skud af de solskinsnydende kattebørn. Har en del flere billeder liggende af dem, for turene i haven giver rig mulighed for at lege med kameraet, så dem skal I nok se flere af i fremtiden :) Her er et par fra den sidste uge:

Phoebe spionerer på naboerne fra en platform på klatretræet.

Superhøj haleføring! Man er en glad dreng, når "mor og far" er med i haven :)

En verden af smag!: Romkugler

$
0
0


Det er min sidste uge på den skole, hvor jeg har været ansat i et barselsvikariat de sidste 14 måneder, og "mine" unger skal selvfølgelig have en lille lækkerbisken når vi siger pænt farvel til hinanden. Jeg fandt derfor på, at jeg ville lave romkugler. Det blev lidt af en omgang med 90 romkugler, men de smager ganske fortrinligt.

Jeg havde dog et problem undervejs med denne opskrift, og jeg tror det hænger sammen med mit valg af kage. Dejen blev nemlig ALT for blød, og jeg var nødt til at tilsætte en ret stor mængde havregryn for at få den til at hænge sammen. Hvor stor denne mængde er afhænger af dit valg af kage.

Det oplagte er naturligvis at bruge kagerester, men ellers er billige købekager gode til dette formål. Jeg bagte en stor basis chokoladekage og købte roulader ud over det. Rouladerne er meget klistrede, og jeg tror det havde sammenhæng med den klistrede masse.

Jeg skriver en mindre opskrift end jeg selv lavede - det er jo ikke så tit man står og skal bruge 90 romkugler ;)

Romkugler, 12 stk.


Ingredienser:

400 g. kage
100 g. blødt smør
100 g. flormelis
2 spsk. kakao
2 tsk. romessens
50 g. mandelmel
evt. havregryn

Kokosmel eller krymmel

Fremgangsmåde:

1. Blend kagen af et par gange i en minihakker. 

2. Ælt kagen  med smør, flormelis, kakao, romessens og mandelmel. Er massen for blød tilsættes havregryn til den hænger sammen.

3. Læg massen i køleskabet et par timer eller til næste dag.

4. Del i 12, tril til store kugler og rul i krymmel eller kokosmel.

5. Opbevares i køleskabet i op til en uge.


Coco & Co: Bonding

$
0
0
Junior er mere og mere ved at vende sig til Minis tilstedeværelse. Nogle gange synes han dog stadig, at lillebror skulle tage sit gode tøj og gå! Han spørger dog altid efter ham, hvis han ikke lige kan se hvor han er, og han får kys og kram både om aftenen inden sengetid og om morgenen inden junior og husbonden tager afsted. Jeg bliver helt blød indeni, når jeg kan se hvor roligt og blidt min smukke store dreng bliver, når han skal give kram til min smukke lille dreng, suk :o)

Ellers forsøger vi lidt at få en hverdag til at køre herhjemme, men det er ikke helt på plads endnu, og der er en ganske god grund til, at der ikke er så meget mad på bloggen i øjeblikket... vi spiser ikke særlig godt og ej heller særlig spændende i øjeblikket. Men jeg håber og tror, at det snart bliver lidt bedre og om ikke andet, så begynder der jo ligeså stille at komme lidt mere lys, som gør en eventuel fotografering lidt mindre kompliceret!

Anyway, derfor kommer der i dette indlæg i stedet for et par billeder af mine dejlige drenge på legetæppet på gulvet...




Madkultur: Hvem skal nu betale?

$
0
0

Navnet Staphylococcus kommer fra det græske staphylos, som betyder vindrueklase, og kokkos, som betyder frugt. Under mikroskop ligner staphylokokker faktisk også små, runde frugter, der sidder i klaser. De kan leve både anaerobt (uden ilt) og aerobt (med ilt). De findes i den biofilm ? et lag af bakterier og andre mikroorganismer ? der er […]

The post Hvem skal nu betale? appeared first on Madkultur.

cookvalley - tanker om mad: Gulerødder i estragonsmør

With Love & Sugar : Thai inspirerede fiskedeller med bønnefritter og edamame/ avocado/ rosenkål salat

$
0
0

I sidste uges madklub her på matriklen stod menuen på fiskedeller thaistyle. Retten gik super stærkt - hvilket var helt perfekt da jeg kom sent hjem efter at have malet på keramik og den slags fornøjeligheder. Det tog ca 30 min at få knaldet maden sammen og det må vel siges at være ganske rimeligt for et sundt og godt måltid.
Det ser måske ud af lidt meget arbejde men det tager virkelig ingen tid.

Ingredienser

Til fiskedellerne

  • Laksefars (jeg bruger bare det man kan få i supermarkederne, det er ganske glimrende for mig)
  • Rød karry
  • Sorte sesamfrø
  • Citron
  • Evt lidt ramsløg (kan udelades eller udskiftes med frisk koriander hvis man er til den slags)
  • Lidt fishsauce


Bønnefritter

  • Frosne grønne bønner 
  • Olie
  • Salt
  • Peber
  • Evt andre krydderier


Edamamesalat

  • Edamame bønner (jeg bruger dem fra frost uden bælg)
  • 1 avocado
  • Forårsløg
  • rosenkål


Dressing

  • Soya
  • Lidt flydende honning
  • Fishsauce
  • Citron

Bland alle ingredienser til farsen og steg dellerne gyldne på en varm pande i kokosolie.
Kom de grønne bønner i en frysepose og kom olie og krydderier i. Bland godt rundt så alle bønnerne har fået olie og krydderier. Bages i ovnen i ca 20 min ved 200 grader til de er sprøde.
Hæld kogende vand over edamame bønnerne og lad dem tø op.
Snit rosenkålen helt fint.
Skær avocadoen i tern.
Snit forårsløgene.
Bland alle ingredienserne til dressingen og smag til, jeg kan godt lide den lidt syrlig men det er jo en smagssag.
Bland alle ingredienserne til salaten sammen og hæld dressingen over.

Server fiskedeller, salat og bønnefritter med ristede sorte sesamfrø og lidt chilimayo.


Kitchen of Kiki: Liquorice cream caramels

$
0
0

After I cracked the code of making cream caramels, which are not having a fluid structure (Valentine Day Cream Caramel) and I noticed how fast these caramels disappeared into mouth, I have been thinking about making liquorice cream caramels.

Therefore I have been on a small sight-seeing tour on the Internet looking at various recipes on liquorice caramels. Here I noticed, that the level of liquorice in my opinion was on the low side. I mean, as liquorice is part of the name, the taste should have liquorice character !!!! So I ended up with using a combination of sweet liquorice syrup and raw liquorice.

Based on feed-back from various tasters, I will see, if I should stick the amount or if it should increased or decreased. I can see the worried mind of my good girl friend in Horsens, as we have different threshold for, when a liquorice is in balance or too dominating.

Sleeping cat hiding below a towel
Another thing I need to consider, when making caramels in my little kitchen, is, where is the cat ? It is not a great combination to have a cat running around in the kitchen, when you are working with this very, very warm sticky caramel mass of up to 137'C. So I need to ensure, that Hannibal the Cat is occupied hunting mice on his hunting area or sound asleep upstairs.






Liquorice Cream Caramels: - 40-50 cream toffees
  • 100 g butter
  • 200 g dairy whipping cream, 35-40% fat
  • 340 g sugar
  • 120 g light sugar syrup
  • 40 g sweet liquorice syrup
  • ½ teaspoon raw liquorice powder
  • 2 tablespoons glucose syrup
  1. Add all the ingredients into a small cooking pot.
  2. Stir continues, as the caramel mass is heated up, until the temperature reach 137'C.
  3. Fill the caramel mass into small alu- or paper-form.
  4. Place the caramels cold, until they cooled down.
  5. Store in an airtight container.

Saras madunivers: Krydrede kyllingkødboller med spidskål, fuldkornsnuder og wokgrønt.

$
0
0
Foto: Sara B. Clausen.
Dejlig og rimelig let wokmad. De små kyllingboller er stegt i ovnen, hvilket både er nemt og fedtbesparende. Jeg drøjer altid nudlerne ved at bruge en del kål og blande dem med nudler ca 50/50. Børnene elsker det og selv dem der ikke plejer at spise kål gør det glad, på denne måde.
Halvdelen af farsen blev til små kødboller og den anden halvdel til større kyllingfrikadeller som er gode til madpakken- eller kan fryses til en anden dag. 

https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Ingredienser 4 personer:

Kyllingkødboller:

900 g. hakket kylling
2 æg
1 dl. sesamfrø
1 dl. hvedemel
1 dl. mælk
1 grøn frisk chili, finthakket
1 rød frisk chili , hakket
2 tsk. løgpulver
1 tsk hvidløgspulver
1 tsk. femkrydderi
Salt og Peber

Kål og nudler:

1 lille spidskål, fintstrimlet
1 spsk. kokosolie
1 tsk stærk karry
2 tsk. thai krydderi bl.
1 pakke fuldkornsnudler
1 pose frost wok grønt
2 poser stir fry sauce med østers og forårsløg (Netto)

Desuden: Sweet chili sauce

https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Bland det hakkede kyllingkød med de øvrige ingredienser og form til små kugler evt. kan den ene halvdel laves til større frikadeller til en anden dag. Eller du kan lave små og fryse dem til brug i en suppe eller tomatsauce en anden dag.
Kom de små kødboller på en bageplade med bagepapir og steg ca. 20 min ved 200 grader til gyldne. Halver dem evt. når de er kølet lidt ned. Sæt til side.

kom kokosolien i en stor gryde eller wok og svits karry deri, tilsæt derefter kål og thaikrydder og svits kålen godt i 10 min. Tilsæt wokblaning, svits med 3 min. tilsæt stir fry sauce.
Kog nudlerne efter anvisning. Dræn dem og vend dem med gøntsagerne og tilsæt kyllingbollerne og varm igennem. Server evt. med sød chilisauce.

Find mig også på Facebook: https://www.facebook.com/pages/Saras-Madunivers/194466280689345

Foto: Sara B. Clausen.


Lækre opskrifter der virker: Æbletærte med mandel og karamel

$
0
0
Jeg har altid været glad for at bage søde tærter, og her kommer en super lækker opskrift på en anderledes æbletærte. Den er nem at bage og jeg lover det er en vinder.  Spis flødeskum, cremefraiche eller vaniljeis til. 

Ingredienser til 1stk tærte (ca 8 pers):
Tærtedej:
3 dl hvedemel
100 g smør
Ca 3-4 spsk vand 

Fyld:
3-5 æbler
2 spsk sukker
1 tsk kardemonne 
2 spsk citronsaft

"Glasur/topping"
150 g hakkede mandler
150 g smør
1 3/4 dl sukker
3 spsk hvedemel
1 1/2 spsk piskefløde
1 spsk sirup

Bland blødt smør og mel sammen  - og kom lidt vand i af gangen, for at samle dejen. Brug ikke alt vandet på en gang, men vurder om alt vandet skal i dejen. Tryk dejen ud i en tærteform (eller rul dejen ud på et stykke bagepapir, og vend bagepapiret ud i tærteformen). Stil tærtebunden i køleskabet i 15 min. Forbag tærten i 10 min på 200 grader. Skræl æblerne og skær dem i tynde skiver. Bland æblerne med sukker, citron, kardemomme og citronsaft. Fordel æblerne på tærtebunden, så de dækker hele tærten. Smelt smørret og kom dernæst hakkede mandler, sukker, sirup, hvedemel og fløde i blandingen, og giv det et opkog. Fordel blandingen over tærten med æbler. Bag tærten nederst i ovnen i ca. 20 min - max 25 min (skal blive gylden), Server med fx flødeskum. Kan spises både lun og kold.

Tip: Tærter kan fryses ned. Så lav evt. tærten et par dage inden den skal bruges, og tag den op af fryseren et par timer før servering. Kan sagtens lunes igen, men smager rigtig godt kold også. 

Paleolivet: Lyn hurtig mayo (majonæse, mayonaise)

$
0
0
Kender du det der med, at tanken om at røre sin egen mayo bare er helt u-overskuelig? Vil du også gerne vide, hvordan man lige kunne fikse den sag på under 2 min, lige i det sekund, man kommer i tanke om at man har bruge for mayo?

Helt ærlig - jeg har længe haft et grædefærdigt forhold til hjemmelavet mayo. Det er gået i galt, den ene gang efter den anden. Jeg har stået med det tyndeste stads og bare ikke kunnet få det til at emulgere. Jeg har taget alting ud af køleskabet timer før den skulle røres for at give det stue-temperatur. Da jeg fik en bamix googlede jeg straks igen og fandt ud af at man skulle bruge den runde skive.... Stadig ingen succes. Jeg har forsøgt med olie-strålen og med bamix -"bare put alt i bægeret metoden" - uden held.

Og jeg synes bare, det er virkelig spild af mad og mine gode penge, hver gang man skal hælde sådan en gang mayo lavet på kvalitetsolie i vasken. Jeg bliver så bitter. Og så var jeg frustreret, over at al det bøvl tog så lang tid. For en gang i mellem lykkes det jo trods alt, men kun efter lang tid.

Men alt det er der lavet om på nu og familien har spist mere mayo end godt er de sidste par uger. For pludselig lykkes det bare hver gang!

Og jeg er blevet så GLAD, at jeg har optaget en lille video. Min allerførste! Ren amatør stil. Men den viser hvor nemt det er! Og det tager 1 min og 31 sekunder at se den!


Mirakel!

FILMEN - se selv hvor let det er lige her:

En Hvordan-Sådan på skrift ser sådan her ud:
1 helt æg (yep, bruger både blomme og hvide)
½ tsk fint salt
2 tsk citron saft
2 dl god koldpresset olie uden for meget smag.

Tag hele molivitten direkte ud af køleskabet. Knald ægget ud af skallen og ned i en aflang beholder. Top med salt og citron. Fyld derefter 2 del olie på. Stik din stavblender med den HELT ALMINDELIGE blende-indsat på i glasset. Lad den stå til det hele er faldet til ro! Blend!

SMAG:
Bag efter er det bare at give den smag efter dit behov.
Det ku fx være karry, sennep, hvidløg, paprika, røget paprika, tomatpure eller en blanding af nogle af disse. Skal den bruges til coleslaw kunne det være lidt mere citron og noget daddelsød.

OLIE:
Brug en meget mild olivenolie, eller en macadamia olie eller en avokado-olie. Jeg har fået anbefalet Oro del Desierto Arbequina (olivenolie), som bl.a. kan fås i Superbest. Den er super mild. Jeg bruger nogle gange koldpresset øko rapsolie. Generelt anbefales rapsolie IKKE i paleokost. Alle de undersøgelser jeg har set, basere sig dog på mishandlet, varmebehandlet rapsolie og det er selvfølgelig aldrig sundt. Den koldpressede har bevaret sin gode mængde af omega3.

Milles mad: 5:2 uge 2, dag 2

$
0
0
Okay, i dag har jeg været sulten. Faktisk er jeg det stadig. Hvor er det mærkeligt! Nå, men der er mange, der siger, det går over – jeg håber, de har ret. Jeg har spist: Morgen: Smoothie af 100 gr. … Læs resten →

Evas Køkken: Kirstens lækre Bananroulade

$
0
0

Opskriften på denne roulade fik jeg i går, af Kirsten Schultz, som er mor til min ungdomsveninde Anne Mette. Jeg har ikke tidligere smagt rouladen, men har set den postet på facebook flere gange, hvor den er blevet lovprist i høje toner. Så jeg måtte bage den med det samme.
Den er meget hurtig at bage, den skal dog trække en times tid efter bagning inden du fylder- og ruller den, men arbejdsgangen er kort.
Den smager virkelig lækkert. Jeg har sukkerreduceret den lidt, og så tilsatte jeg lidt flødechokoladeknapper fra Konnerup til flødeskummet.
Tusind tak for opskriften Kirsten!

Kirstens lækre Bananroulade rigeligt til 6 pers.:

3 æg
125 g. sukker
3 spsk. usødet kakaopulver
3 spsk. mel
3. spsk. kartoffelmel
1 tsk. bagepulver

Fyld:
1/2 liter piskefløde
3 store bananer eller 4 små
evt. lidt hakket chokolade

Pisk æg og sukker lyst og skummende. Sigt kakao, mel, kartoffelmel og bagepulver i æggemassen og vend det godt sammen.

Bred massen ud på en bageplade med bagepapir. Massen er ret tyndflydende, men det er ok. Bred den ud til et rektangel.










Bages ved 200 grader i ca. 12-14 minutter. Hold øje med at den ikke får mørke kanter.
Imens bunden bager gør du et stykke bagepapir klar, som du drysser godt med sukker (sukkeret forhindrer at bunden klistrer fast mod papiret)
Tag bunden ud af ovnen, lad den afkøle i 5 minutters tid. Vend den over på det sukkerdryssede bagepapir, men lad bagepapiret sidde på bunden.
Tag et viskestykke, gør det vådt og vrid det godt. Læg det ovenpå bunden (ovenpå bagepapiret) og lad bunden trække i en times tid.

Træk bagepapiret forsigtigt af bunden. Pisk fløden til blødt skum. Fordel flødeskum over bunden og dernæst bananskiver og evt. hakket chokolade. Brug papiret til hjælp når du ruller rouladen. Pak papiret om den og lad den trække på køl. Mest optimalt hvis den trækker et par timer.
Kirsten skriver at rouladen kan holde sig flere dage på køl.
Viewing all 81480 articles
Browse latest View live