Quantcast
Channel: Madblogs.dk
Viewing all 81480 articles
Browse latest View live

Madfidusen: Spidskålsalat m. mango

$
0
0
Jeg har (vidst nok) sagt det før, men så får I den altså lige igen…. Frugt i salat er altså et hit! Frugtens naturlige sødme passer perfekt sammen med de … Fortsæt →

Min Madopskrift: Rabarbertærte med mørdej

$
0
0
Rabarbertærte bagt i ovn

Rabarbertærte Til 8 personer Giver en tærte   Rabarbertærte er en af vores fineste tærter. Husk når du bruger rabarber, at bruge røde stængler, da de er søde og ikke sure som de blege store grove. Rabarber er bedst inden sankthans. Lav din egen mørdej fra bunden, som vi gør, for at få det bedste …

Læs mere »

The post Rabarbertærte med mørdej appeared first on Min Madopskrift.

VI BAGER GAMMELDAGS: KUGELHUPF

$
0
0
Kugelhupf, en skøn og meget holdbar gærkage med rosiner og vanilje, oprindelig en tysk klassiker.

Opskriften her er uden rom, men dejlig alligevel. (Egentlig ligger rosinerne i blød i rom).

Opskrift : Lilian Kaufmann 1972


KUGELHUPF

dej

500 g mel
250 g smør eller margarine
150 g melis
50 g gær
1 tsk. salt
2 dl mælk
reven skal af 2 citroner
6 æg
3 dl rosiner
1-2 tsk. vaniljesukker

Opløs gæren i den let lunede mælk. Kom ca. 2 dl af melet i denne gærvæde og lad dej-koncentrationen stå og hæve lunt og tildækket en times tid.
Rør smør/margarine og sukker blødt og hvidt. Rør æggene i ét ad gangen og rør godt mellem hvert. Tilsæt den revne citronskal, sigt de tørre dele sammen (resten af melet), salt og vaniljesukker. Bland det med den lille portion hævede dej, der nu skal være stor, let boblende og hævet. Ælt dejen godt sammen og kom de grofthakkede rosiner i.

Dejen fyldes i en smurt form og da de færreste har en rigtig kugelhupft-form, anvendes i stedet en stor 1 3/3 liters randform.
Kagen efterhaver en times tid.

Bages i ovnen ved jævn varme (150-175 grader) i omkring en time.

Vend kagen ud og lad den afsvale på en bagerist.

Spise med mormor

noget om Mad

Spise Med Mormor: SNYSK

$
0
0
Danske egnsretter er i den senere tid støvet af med brødrene Price i front. Egnsretter er faktisk meget spændende, - nogle selvfølgelig mere end andre.

Sønderjysk snysk med sprødstegt flæsk er da en dejlig sommerret, også i vore dage, især, når der anvendes nye gulerødder og friske ærter.

Opskrift : Arla, inspireret af de gamle opskrifter


SNYSK

5 gulerødder i små tern
1 liter vand
2 tsk. groft salt
300 g bælgede eller optøede, frosne fine ærter (må ikke være kogt)

snysk

50 g smør
3 spsk. hvedemel
1 1/2 dl sødmælk
1(4 tsk. groft salt
friskkværnet peber
2 dl hakket frisk persille

pynt

persille

500 g stegeflæsk i skiver
1 kg kogte kartofler

Kom gulerødderne i en gryde med kogende vand, tilsat salt. Kog dem under låg ved svag varme i ca. 5 minutter. Tilsæt ærterne og kog dem uden låg i ca. 1 minut. Tag 3 dl af kogevandet fra og hæld grønsagerne til afdrypning i en sigte.

snysk

Smelt smørret i gryden ved kraftig varme, uden det bruner. Rør melet i og bag blandingen godt sammen i ca. 2 minutter. Pisk kogevandet i lidt efter lidt. Pisk mælken i og las saucen koge ved svag varme under omrøring i ca. 2 minutter.
Vend ærter, gulerødder, salt og peber i og smag stuvningen til. Vend den hakkede persille i og servér straks med sprødstegt flæsk og kartofler til.

VELBEKOMME

Noget om Mad

VI BAGER GAMMELDAGS

Noget om Mad: MADKAOS HOS DE ÆLDRE

$
0
0
Ældre brugere af madservice fra Elbokøkkenet i Taulov ved Fredericia, har den sidste uges tid oplevet et sandt kaos, når kommunens folk, pårørende og frivillige er rykket ind for at fjerne mad, der kan være inficeret med listeria-bakterier og erstattet den med ny mad.


Årsagen skal findes i fundet af listeria-bakterier i Elbokøkkenet i Taulov. Al mad, fremstillet før 9. maj blev kasseret og tilbagekaldt fra borgerne og det har været vanskeligt at følge med i produktionen af nyt.

Retfærdigvis skal siges, at Fredericia Kommune ikke sender regningen til de ældre.

Frem over er produktionen omlagt og kommunen må nu bringe maden oftere ud til de ældre og det koster.

Kilde : Fyens Stiftstidende

Spise med Mormor

VI BAGER GAMMELDAGS

Bagning med Budget mm.: Minirugbrød med chokolade og frø

$
0
0
Jeg kan let blive fristet af de her små rugsnacks med chokolade, som lige ligger tilfældigt på ruten gennem butikken, når jeg er ude at handle. Oftest går jeg forbi, jeg tænker, dem kan jeg da også bage selv. Det sker bare sjældent.
I dag blev der så bagt små rugbrød med både chokolade og frø - det er lidt mere brød end snack. Men rug og chokolade rimer godt i mit univers :-)
Jeg har bagt nogen tidligere, men faldt over denne opskrift i Den økologiske bagebog, jeg købte sidste år.


Minirugbrød med chokolade og frø (8 stk.)

3 spsk. hørfrø
1 dl. vand
3 spsk. surmælksprodukt
1 dl. vand
1/4 pakke gær
1 spsk. honning
1½ tsk. groft salt
1 spsk. olie
3. spsk. sesamfrø
50 gr. grofthakket chokolade (jeg brugte både lys og mørk)
125 gr. rugmel
ca. 200 gr. hvedemel

Kom 1 dl kogende vand over hørfrøene og lad dem køle ned til lunken. Tilsæt de øvrige ingredienser undtagen chokolade og mel og rør til gæren er opløst. Tilsæt så rugmel og chokolade, og hvedemelet kommes i lidt af gangen. Ælt dejen sammen, men endelig ikke for meget mel - det kan tilsættes, når dejen æltes senere. Sæt dejen til hævning ca. 1½ time.
Ælt dejen let igennem og tryk dejen lidt flad og læg den i en form ( 18 x 18 cm) eller på en bageplade med bagepapir på. Skær dejen næsten igennem, så der afmærkes til 8 små rugbrød. Efterhæver mens ovnen varmer op til 200 grader. Bag brødet ca. 25 minutter og lad det køle af på en rist.

Og så er der lækre rugbrød, der fint egner sig til at spise, som de er - eller måske med smør på :-)


Her på kanten af en friweekend, som føles lidt tiltrængt, da er de her små brød gode at have på lager.

God torsdag

Jette

Loui&Bearnaisen: Rabarber Fizz sjus med basilikum

$
0
0
rabarberdrink - sjus - cocktail

Må jeg have lov at ønske glædelig valgperiode og 2. dag i valgcirkusset. For helt ærligt, så er det mere et cirkus end reel politik og jeg labber det hele i mig! Dagen med det gyldne tryk på knappen har været ventet, hvor nøglerne rasler – jeg er så klar til 3 uger, hvor valget...

Læs Mere »

The post Rabarber Fizz sjus med basilikum appeared first on Loui&Bearnaisen.

Københavns Fødevarefællesskab: Hygge og grill 13-6-2015

$
0
0
Krisemødet 27/5 endte med den konklusion, at vores afdeling består, med nye kræfter på vigtige poster. Derudover er det ved...

The Food Club: Tarteletter med hvide asparges

$
0
0

Lige nu bugner det med asparges, både de hvide og grønne. For et par uger siden skrev jeg en artikel om de hvide asparges til Politiken, og delte bl.a min opskrift på tarteletter med hvide asparges – den skal I selvfølgelig ikke snydes for, så den kommer lige her. Vi forbinder ofte asparges med retten […]

The post Tarteletter med hvide asparges appeared first on The Food Club.

CA food and cakes: Spicy rejer i tacoskal

$
0
0
En hurtig og lækker hapser. 1 pose frosne rejer str. XL 1 brev taco krydderi 1-2 fed hvidløg 1 tsk. Chilipasta 1 glas tacosauce hot Chilimayo (fra santa Maria) Icebergsalat i tynde strimler Koriander til pynt Svits chili og hvidløg i en pande, tilsæt rejer og steg et par minutter. Tilsæt tacosaucen og lad det […]

Tags:  

Del.icio.us
Facebook
TweetThis
Digg
StumbleUpon


Copyright © CA food and cakes [Spicy rejer i tacoskal], All Right Reserved. 2015.

Zoë Escher: Spiser japanske børn andet end sushi?

$
0
0

I Japan udgør sushi mindre 15 % det japanske køkken. Det er ikke fordi, at japanerne ikke er vilde med sushi, for det er de. Det japanske køkken har bare så meget andet godt at byde på. Det japanske køkken byder på et utal af velsmagende retter der appellerer til børn i alle aldre. Retter […]

The post Spiser japanske børn andet end sushi? appeared first on Zoë Escher.

Life is just too short: Kulturel solskinsdag i Istanbul

$
0
0
Efter den vidunderlige morgenmad (og kaffe, ej at forglemme!), trængte vi til lidt åndelig føde. Min stedfar havde for nogle år tilbage fundet frem til en gammel kirke, der ligger en anelse afsides, men som har de smukkeste mosaikker!

Chora Kirken stammer fra byens byzantinske periode, og er måske lidt en overset perle (nok mest pga. afstanden til de andre turistting). Ligesom Hagia Sofia fungerer den ikke længere som kirke, men er blevet sekulariseret og er i dag museum.

Allerede i 400-tallet blev der på området bygget en kirke på stedet, men selve kirken blev bygget i starten af 1000-tallet (det er altså noget virkeligt gammel smukt skrammel!). Den blev restaureret efter et kollaps i starten af 12. århunderede, og det er grundlæggende den bygning vi ser i dag. Mosaikkerne og freskoerne er fra begyndelsen af 1300-tallet, og afbilleder scener fra det nye testamente...
Da vi ankom til museet opdagede vi desværre at det meste var pakket ind, da de var gået i gang med en omfattende restaurering af kirken både udvendigt og indvendigt (hvilket måske ikke er så mærkeligt, når man tænker på hvor gammel bygningen og kunsten er). Det betyder jo bare, at vi må komme tilbage til Istanbul en anden gang... Øv øv ;)

Selvom vi kun kunne se de ydre rum, kunne vi meget hurtigt fornemme skønheden i det fuldstændigt uvurderlige kunstarbejde
Jeg fandt hurtigt ud af, at de smukkeste freskoer var oppe i loftet
Som I måske kan fornemme på billederne, så glimtede mosaikkerne smukt i det sarte sollys, der nåede ind gennem kirkens tykke mure (og stilladset)
I de første af de forreste rum er der primært mosaikker, men i sidekapellet (hedder det egentligt det?), er der de smukkeste freskoer
På vej ud i solen vendte vi lige hovedet op mod loftet for at få de sidste skønheder med
Det var en af de smukkeste jeg kirker jeg nogensinde har set - og så kunne vi ikke engang se det hele grundet renoveringen! Jeg skal så meget tilbage og se resten, og jeg vil varmt anbefale en tur derud.

Vi tog en taxa derud, hvilket gik overraskende hurtigt - intet går hurtigt i trafikken i Istanbul, så forvent altid at sidde i kø i længere perioder...

Vi sad i hvert fald i kø på vej tilbage til Sultanahmet og Topkapi-paladset, men frem nåede vi da!
Her gemmer Hagia Sofia sig bag de grønne grønne træer
Topkapi ligger lige bagved Hagia Sofia, så jeg kan anbefale, at man tager den med når man er der - hvis vejret altså er godt...
Og så ligger den blå moske jo også lige ved siden af (det er den i baggrunden)
Topkapi var de ottomanske sultaners palads i ca. 400 år. Det er bygget lidt anderledes op end de paladser vi kender fra Europa, da det er meget åbent og har mange gårdspladser. Porten her danner i dag åbningen ind til selve museumsområdet
Vi sprang igen de lange køer over med vores super smarte museumskort (anskaf det!), og befandt os hurtigt inde i på selve museet (sammen med alle de andre tosser, som havde løst billet den dag)
Da vi alle har været der før, magtede vi ikke rigtigt de mange indendørs samlinger - solen skinnede, blæsten kølede og vi ville nyder de smukke omgivelser! Jeg kan dog kun anbefale, at man tager sig tid til at se det hele, hvis det er første gang man er der!
Mirror mirror on the wall, who has the palest legs of them all!?
Vi bevægede os målrettet mod restauranten, hvor man har en helt vidunderlig udsigt, og vi havde nøje planlagt, at vi skulle sidde der og nyde livet med et glas vin i hånden... Planen måtte dog revideres, da de ikke sælger alkohol - vand er bare ikke det samme :(
Lykkeligvis var der dog wifi, så jeg kunne instagramme lidt (havde jo overtaget Spies Rejsers IG-konto (@spiesrejser)...
Maden var decideret trist, men over priced, så vi skubbede lidt anorektisk til den, og skyndte os at betale.

Til gengæld fandt vi en fin udkigspost, hvor vi kunne nyde den skønne udsigt
Efter en hurtig fotosession bevægede vi os mod udgangen (og mod et glas iskoldt vin andetsteds)
Nær indgangen/udgangen til området ligger der en smuk moske (i hvert fald ude fra)
Vi tog bagvejen rundt om Hagia Sofia, væk fra alle (de andre) turister
Min stedfar ledte an i jagten på den liflige, kølige vin og god udsigt
Og jeg må indrømme, at det gjorde han faktisk ganske udemærket...
Vi var smuttet op på Hotel Adamars tagterrasse (tag elevatoren op til restauranten og smut op ad trappen), hvor vi fluks bestilte en flaske kold hvidvin
Og der sad vi jo pænt godt
Vi fik ikke rigtigt lyst til at prøve maden der, da det ikke så så voldsomt godt ud...

Efter et stykke tid deroppe (rundt regnet 2 vinflaskers tid) kravlede vi ned igen og bevægede os ud i samfundet...
Og så smuttede vi hjem til hotellet, og vores egen tagterrasse!
Hvor vi så fortsatte den glimrende stil med kold vin
Alt i alt en skøn dag med kultur, solskind og kolde vine - hvad mere kan man forlange!?

Madet Mere: Rabarberlemonade

$
0
0
Rabarbar lemonade 6

Det er LIGE nu at du skal spise asparges og rabarber. Du skal nyde det mens de er i sæson. Du skal nyde dem...

The post Rabarberlemonade appeared first on Madet Mere.

Spis Med: Rispapirruller med Kylling og Grønt

$
0
0
Denne ret var, mest af alt, et resultat af, hvad jeg havde i forvejen. Alligevel får I opskriften her. Kyllingen kan sagtens tilberedes dagen i forvejen, man kan også bruge en rest fra et andet måltid, da alle grøntsager kommes i rullerne rå, og det altså er kold mad.
  • 200-300 kyllingeinderfilet
  • sesamolie, eller majsolie til at stege i
  • salt
  • 2 spsk soya
  • 1 spsk fishsauce
  • 2 fed presset hvidløg
  • 2 tsk finthakket ingefær
  • 1-2 pakker rispapir
  • 2 gulerødder
  • 1 rød peber
  • 1/4 spidskålshoved
  • 3 forårsløg
  • 1-2 chili
  • evt. sød thai chilisauce og soya
Kyllingen kan sagtens tilberedes dagen i forvejen. Steg kyllingefileterne i olie på en pande, til de er gennemstegte og møre 15-20 minutter, ved mellem varme. Drys med salt. Når kyllingen er stegt skæres filterne i meget tynde skiver, kommes i en opbevaringsboks og vendes med soya, fishsauce, hvidløg og ingefær. Stil boksen i køleskab, hvis det var noget, før du tilberede resten. Skær alle grønsager i passende stykker og strimler og tilbered rispapiret efter anvisning på emballagen, det skal bare lægges enkeltvis i lunkent/varmt vand, til det er blødt. Læg lidt kylling og lidt af hver af grøntsagerne på midten af hvert stykke rispapir, fold siderne ind og rul sammen, som beskrevet på emballagen. Serveres evt. med sød chilisauce og soya.

Anne

Julie Bruun: Ønsker, ønsker, ønsker mig

$
0
0
Står du og mangler en gave til en veninde, din mor eller til dig selv? Jeg har samlet nogle af mine favoritter nedenfor. Alle varer kan købes på den shop, som jeg er med inde over Hvis ikke du har været inde og kigge den, er du meget velkommen. Du kan finde shoppen her! Nogle lidt større ting jeg VIRKELIG drømmer om, er en røremaskine – rigtig gerne fra Kitchen Aid. Det ville være det fedeste hvis man kunne bage sine boller i sådan en sag. Denne her ville bestemt være velkommen i mit køkken. Står du og mangler en blender, vil jeg klart anbefale denne! Jeg har den selv og jeg har aldrig oplevet at blive uenig med den (hvilket ellers tit sker med mine køkkenmaskiner) De skal kunne tage alt, ellers bliver jeg utålmodig. Og det må jeg sige at denne kan. Find den her! Er vi ude i … Læs mere

LykkesMad: Champignontærte med bacon

$
0
0


Fyldig og mættende champignontærte med masser af champignons, bacon, tre slags løg, og tomat-æggefyld.

1 portion tærtedej

1 bk champignons, i skiver
1 stort rødløg, i tern
2 hvidløgsfed, fintsnittede
1/2 pk bacon, i tern
lidt oregano, peber og revet muskat

3 æg
2 1/2 dl fløde el. halvt mælk/fløde
1/2-1 tsk paprika
3-4 knsp salt
2 tsk tomatkoncentrat
2 tsk maizena
purløg

Saml en tærtedej, film og læg på køl mindst en halv time. Rul den tyndt ud og kom i en tærteform. Prik bunden med en gaffel, og forbag midt i ovnen v. 200 gr. i ca. 12 minutter.

Snit champignons, rødløg og hvidløg. Svits først løg og bacontern af, og tag fra. Steg derefter champignonskiverne godt af med krydderier, til det meste væde er fordampet. Kom bacon og løg tilbage i panden, og steg lidt ekstra med, stil til side så det køler lidt af.

Pisk æg med fløde, krydderier, maizena og tomatkoncentrat.

Kom champignonfyldet i den forbagte tærtebund, og hæld æggemassen over. Drys med rigeligt hakket purløg.

Bag tærten færdig ca. 30-35 minutter v. 200 gr. 

Server tærten lun eller kold med en grøn salat.

Velbekomme.



En verden af smag og oplevelser: Nektarinmarmelade med vanille

$
0
0
Nu er det snart syltetid igen, og dermed også hjemmelavede marmelader. Sidste år lavede jeg meget simpel, men meget, meget velsmagende marmelade, nemlig nektarinmarmelade med vanille. Den skulle bruges ovenpå cheesecaken til vores bryllup i oktober. Marmeladen smagte simpelthen så godt og så meget af sommer, at jeg bare måtte lave den igen så snart […]

http://gastromad.dk: Lammekrone med crust

$
0
0
Lammekroner er en af de lækreste retter man kan forkæle sig selv med, især når lammet kommer fra Vestjylland og perfekt tilberedt som her. En lækker lammekrone med en crust af urter af ramsløg og rosmarin sammen med sennep og … Læs resten →

KunstnerKram: En siddende kanin med skæve forpoter til et gavekort

$
0
0
Jeg sidder på min flade lige nu og designer og tegner et gavekort til Kunstnerkram. Det skal bruges første gang i weekenden, hvor jeg er spændt på at se reaktionen, for den bliver bare flot.
I den forbindelse, har jeg tegnet denne søde siddende og funderende kanin. Jeg synes han er så lækker. Selvom man har skæve forpoter, kan man godt blive elsket.

HUSK, der rabat i webshoppen på lørdag, fordi det er min fødselsdag. Rabatten bliver min alder. Den får I at vide lørdag morgen. Uha da da, hva :D

KunstnerKram fra Hanne

Signes Mad: Rødbederisotto

$
0
0
For nogle uger siden blev jeg interviewet til artikelserien “min søndagsmiddag” i BT (artiklen blev bragt søndag den 24.maj – desværre skal man have BT plus abonnement for at læse den online). Et af spørgsmålene var hvad mit sidste måltid … Læs resten →
Viewing all 81480 articles
Browse latest View live