Quantcast
Channel: Madblogs.dk
Viewing all 81480 articles
Browse latest View live

The Big Meowski: Perfekt stegt andesteg til Mortens aften

$
0
0
På tirsdag er det Mortens aften, og selvom man jo egentlig burde spise gås (da det er gæs, der afslører den stakkels Morten), har vi i min familie altid spist and. Det ligger også tilpas tæt på jul til, at det er et godt udgangspunkt for at øve sig på at lave juleanden ;)

De sidste år har vi været uheldige i forhold til at finde den helt rigtige and til jul. Selvom vi har kigget igennem december, har det nærmest været umuligt at opdrive en fritgående and nogen steder, så i år tager vi ingen chancer. Juleænderne er købt og i fryseren! To store, flotte fritgående ænder købt i Meny, der i denne uge (til og med i dag) har de fritgående ænder i to forskellige størrelse og til en god pris. Der røg også en ekstra and med hjem, som vi egentlig skulle have haft i weekenden, men det bliver i dag, jeg laver den, eftersom den var tøet op i køleskabet lidt hurtigere end forventet. Til os selv valgte jeg dog bare den "lille", 3000 g and. Jeg satser på, at det er rigeligt til de næste dage :)

Er du også interesseret i at vide, hvordan din and har haft det, har Dyrenes Beskyttelse lavet en PDF, som fint lister forholdene op. Du kan se den her: Andeguide. Vores and i dag og til jul er den andensidste på listen, nemlig af typen Gressingham fritgående. Jeg vælger primært pekingand, når jeg skal lave andesteg, da jeg synes, det giver det bedste resultat. Jeg har før oplevet, at der ikke er meget at lave sovs af, hvis jeg har lavet berberiænder. Om det er et tilfælde, ved jeg ikke. Men en pekingand fungerer godt for mig :)

Andesteg med det hele er en af mine absolutte livretter. Og så er det virkelig nemt at lave. Det fedter dog en del, så det er dejligt, at vi er to om oprydningen herhjemme ;) I anledning af Mortens aften hiver jeg min gode og nemme opskrift frem. Hvor længe anden skal have, afhænger af størrelsen. Men regn med 3-4 timer. Sædvanligvis laver vi ænder, der vejer 3000-3200 g, og de får altid omkring 3½ time. Som minimum skal en and have 40 min. pr. kg. ved 160 grader. Bruger man den metode, skal anden efterbrunes ved 225 grader (og tjekkes med et stegetermometer. Kernetemperaturen skal være 79 grader i bryst og lår). Jeg fortrækker i stedet at give anden længere tid uden efterbruning. Det giver også et helt fint resultat. Anden er færdig, når den er flot gylden :)







Andesteg med æbler og svesker

1 and (ca. 3000 g)
3 æbler, skrællede og skåret i både
300 g svesker uden sten
Salt og peber
Kødnåle

Sovs:
Stegesky
Hvedemel
Sovsekulør
Salt
Sukker
Evt. sovsejævner

Fjern evt. indmad fra anden. Sædvanligvis ligger der en pose med lidt forskellig indmad inde i anden. Jeg plejer at smide det ud, mens andre lader det stege med i fadet med anden. Tjek, om der sidder andre indvolde, som ikke er fjernet fra fabrikken. Tør anden indvendigt med køkkenrulle og gnid den med salt indeni.

Fyld anden godt op med æblebåde og svesker. Luk den i begge ender med kødnåle. Dup anden tør på brystsiden og gnid den med salt og peber. Læg den med brystet nedad i et stort fad. Tør også ryggen af og gnid med salt og peber.

Sæt anden ind nederst i ovnen ved 160 grader. Efter 45 minutter vendes anden om, så brystet nu vender opad. Herefter steges anden, til den er flot gylden ovenpå, i alt ca 3½ time (inkl. de første 45 min.).

Flyt den færdige and over på et spækbræt og dæk med sølvpapir, mens du laver sovsen af væsken fra anden.

Sovs:
Hæld væsken over i en glasskål. Put et par dråber madkulør i og rør rundt. Skyen vil tage farve, mens fedtet stadig er klart og farveløst. Brug en spiseske til at skumme fedtet fra skyen over i en anden beholder. Fjern så meget, du kan. Jo mindre fedt, der er tilbage i stegeskyen, jo mindre risiko er der for, at sovsen vil skille.

Varm 6 spsk andefedt op i en gryde og tilsæt mel lidt ad gangen under omrøring, til du har en tyk grød. Begynder det at klumpe, kan du tilsætte lidt mere andefedt. Hæld skyen i på én gang og rør kraftigt, mens det hele koger op. Herefter kan du spæde sovsen op med vand lidt ad gangen for at strække sovsen. Skyen fra anden er meget kraftig, så der kan i princippet tilsættes en del vand, uden man ødelægger sovsen. Men gør det lidt ad gangen og smag til! Så ender du ikke med en kedelig, smagløs sovs :) Tilsæt lidt madkulør, til sovsen har den ønskede farve. Tilsæt evt. også lidt sovsejævner, hvis du synes, sovsen er blevet for tynd. Smag til sidst sovsen til med salt og et nip sukker (bare det, man kan have mellem to fingre).

Partér anden. Jeg deler sædvanligvis hvert bryst på en stor and i 3 dele (6 stykker bryst ud af en hel and). Nedenfor kan du se en parteringsguide, som jeg tidligere har lagt på bloggen.

Server med kogte kartofler, brune kartofler (opskrift her), lun rødkål og franske kartofler og/eller menuchips (vi får begge dele ;) ).

Parteringsguide for fjerkræ. Kilde: God Mad, Let At Lave.

Den færdige andesteg hviler, mens sovsen laves.

Andesteg med det hele. Uhm! Glæder mig! I aften skal jeg dog også have menuchips til min and - a.k.a. sovseskåle :D



Pyh, det har været en stressende dag. Kom alt for sent op, fordi jeg pt. er fodringsmester om natten herhjemme, da Christian har en intens uge på arbejdet lige nu. Så jeg er vågen flere timer i løbet af natten, fordi jeg ikke kan falde i søvn igen, når jeg har været oppe og fodre kat. Derfor er det også sædvanligvis Christians job, da han kan falde i søvn, nærmest før han rammer hovedpuden igen, men jeg føler, at jeg må hjælpe lidt ekstra til, for at han får en ordentlig nattesøvn, da det er ret vigtigt lige nu.
Jeg vidste, da jeg stod op, at jeg havde travlt, for anden skulle jo i ovnen midt på eftermiddagen og inden da skulle jeg have taget nogle billeder af den lækre snaps, jeg netop har færdiggjort. Det var et hårdt arbejde, men jeg er udmærket tilfreds med de færdige billeder. Så er det næsten stressen værd. Jeg satser på, at der kommer en opskrift på den i næste uge eller snarest derefter.

Der sker også noget andet spændende i næste uge. Det er nemlig i næste uge, jeg sætter min næste giveaway i gang! :) Denne gang er gevinsten en adventskalender til kat, så hvis du kender en kat, du synes, der skal forkæles med sådan en, så hold øje med bloggen enten her direkte eller på bloggens Facebookside, hvor konkurrencen også bliver slået op :)


Nu vil jeg gå i køkkenet og færdiggøre vores lækre andesteg. Åh, hvor jeg glæder mig! Håber på en lidt rolig weekend, for jeg har mærket en del stresssymptomer gennem den seneste tid, ikke mindst i dag, og jeg skal helst ikke falde tilbage i stressfælden. Det er et modbydeligt sted at være; det har jeg jo prøvet. Så må tage den lidt med ro. I morgen har vi rester af den lækre andesteg, så der er maden i hvert fald nem. De allerbedste rester! <3 Rigtig god weekend - og Mortens aften - til jer :)

Skagbaek: Super lækre MANITOBASTYKKER med friskpresset æblejuice

$
0
0
VI BAGER OG BAGER OG BAGER OG BAGER OG BAGER OG BAGER  :)

I øjeblikket er jeg i gang med masser af bagværk lavet med surdej. Det giver brød og boller med virkelig dejlig smag, sprøde og skøn krumme.
Det kræver selvfølgelig at man laver en surdej, og det tager ca. 5 dage.

Surdej:
Lav en tyndere blanding af vand, 1/2 hvedemel, 1/4 rugmel og 1/4 grahamsmel, røres godt og lad det stå på køkkenbordet evt. i en plastbeholder med et låg hvor i der er et lille hul i, da dejen skal kunne ånde.
Rør rundt i surdejen en til to gange om dagen.
Behold det der svarer til  en spiseskefuld og hæld resten ud. Suppler igen med vand og melerne og lad dejen hæve ca. 20%. Den dufter lidt syrligt og er klar til brug. Man kan også lave flyde prøven. Dvs. at når dejen er klar, skal den kunne flyde ovenpå i lunt vand.

Vi har også masser af æbler som SKAL spises nu, og derfor kom jeg i tanke om at bruge æblet som sødemiddel, så i disse boller er der kun dette naturlige - sødemiddel.




Super lækre Manitobastykker 



Super lækre Manitobastykker med frisk æblejuice

24 stk. fordelt på 2 plader

1 dl femkornsgryn
1 dl vand
2 dl æblesaft
800 g vand
2 dl surdej
300 g femkornsblanding
500 g tipo 00 hvedemel
600 Manitobamel mel
5 g gær
30 g salt

Femkornsgryn og vand koges til grød og svales af.
Alle de andre ingredienser på nær saltet blandes sammen og røres på maskine til dejen slipper skålens kanter ca. 10 min
Tilsæt salt og rør 2 min.
Del dejen i 2 portioner i 2 skåle

Lad dejen stå med plast over og hæve til næste dag et køligt sted.

Hæld dejen ud på et melstrøget bord eller som her et bord strøget godt med femkornsgryn og skær stykkerne ud med dejspartelen og placer stykkerne på bagepladerne.

Forvarm ovnen på 250 grader
Lad bollerne hæve yderligere 10 min. på bagepladen og bages i ovn på 250 grader i 15 - 20 min. med damp.


Bon Appetit


En fantastisk kurv fyldt med Manitobastykker med dejlig smag, sprøde og skøn krumme


Låvises mad: Jordbærsaft

$
0
0
Craver du efter sommer i denne tid hvor det bare er trist, diset og gråt udenfor, så lav dig en omgang saft der sender dig fluks tilbage til sommerens sol og varme.

Det er lige hvad jeg har haft behov for idag.

Jordbærsaft.
Ca. 1 liter
1 kg. Jordbær
½ l. Vand
Sukker

Jordbærerne kommes i en gryde sammen med vandet. Dette bringes i kog og skal nu småsimre i ca. 20 minutter til bærerne er møre.

Herefter hældes saften gennem en finmasket si, evt. med et klæde i. Lad det stå et en times tid, så al saften drypper fra. Men mas ikke bæerne, da så saften bliver uklar og grumset.

Den siede saft afmåles og kommes tilbage i gryden. Tilsæt 250 g. sukker pr. hele liter saft.
Dette koges op og smag saften til, om den er sød nok. Herefter afkøles den, inden den kommes på rene flasker.

Blandes op med vand ved servering. Eller bruges til at dryppe lagkagebunde med.


TIPS: Gem den frasigtede pulp og brug den i disse BOLLER.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Bogen: ?Frøken Jensens kogebog ? Frk. Jensen 150 år?
FRYSEEGNET: JA
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

Foodyear.net: Carrot, Chick Pea & Date Salad

$
0
0
This is the first time I publish a post with a photo shot and edited on my phone. A lot of times I end up not posting something really worthy of a post, because I simply don’t have the time … Continue reading →

PlantePusherne: Syrnet soja fraiche

$
0
0
Her kommer så den udvidede opskrift på Soja Fraiche hvor jeg viser hvordan du kan lave ægte syrnet vegansk creme fraiche af sojamælk. Smagen bliver ikke helt ligeså syrlig som når man syrner komælksprodukter (og det hænger ikke kun sammen med manglende sukkerstoffer). MEN du kan sagtens opnå den helt rigtige SLAGS syrlighed som prikker...

Read More »

Min Madopskrift: Hjemmelavede kajkager med jordbærmousse Ingen vurdering af denne opskrift endnu

Paleolivet: November blues og 3. omgang sprød

$
0
0

Pew, hvad sker der lige for november?? Måske er det bare mig.

Jeg duer ikke til november.

Min støvallergi driller mig og jeg sover dårligere.
Jeg bliver trist og mister energi, når det hele tiden er gråt
Energi og overskud er bare på NUL.
Og så er mængden af arbejde i øvrigt lidt overvældende, men det er anden historie

Men på mandag starter jeg på min 3. runde sprød.(21 dage til sprødere silhuet*)
Der ryger mere sort the
end grøn juice ned
Og jeg glæder mig egentlig.
Glæder mig til at "være nød til" at træne og drikke mine grønne juice.
(Grøn juice? What? Hvad er det? Jeg har "næsten" glemt det)

Men jeg ved også, at når jeg starter op, så følger jeg programmet.
For DET vil jeg. Det er godt at have et mål.

Og på mandag har jeg holdt 2 ugers deload. DET er lang tid uden at lege med kettlebells (Ok, har måske lige løftet dem 10 gange her og der, men ikke sådan rigtig træning)

??Lige nu spiser jeg alt for mange nødder

Og alt for meget chokolade.(hvorfor tror i måske ellers der pludselig var en opskrift på dobbelt chokolademuffins på bloggen?)

Vælger frugt frem for grøntsager.

Orker ikke at ordne grøntsager og snitte for meget.

??????Og har ikke styr på min mave, så den ofte er oppustet som en ballon og forstoppet og gør ondt.
DET hjælper ikke på energien.
Eller lysten til at spise sundere.

Så alt i alt er der rum til forbedring af min tilstand.

?
Jeg har ærgret mig lidt over, at jeg sådan er kørt helt skævt, efter mine fine resultater fra 2. runde af sprød (som jeg endnu ikke har fået blogget om, indlægget er ellers næsten færdig, men jeg var ret tilfreds med kropsopstramningen!)

Men jeg har også erkendt, at det hedder LIVET. Og jeg vil leve.

Og være mig.

Og elske min krop, som bærer mig gennem så meget.

Jeg er hverken syg.
Eller overvægtig.
Så resten, det er bare skønhedspletter.

I dag, læste jeg et opslag fra NinaQ på instagram. Der fik mig til at reflektere over, om jeg var god nok til at elske min krop? Værdsætte alt det den gør for mig? Og acceptere den uden fordømmelse.

Jeg ved, at for mig betyder træning især, at blive stærkere.
At have energi nok.
Have kræfter til mine børn, de opgaver der opstår, livet.

Det er da fedt, når maven bliver fladere.
Og måsen mere velformet.

Men kræfterne og energi - det er det vigtige.

Så al den sunde mad, alle de fornuftige valg, al den træning jeg laver. Det er alt sammen dedikeret som en tak til den fantastiske krop jeg har. Og som kan så meget.


Hurra for livet - også selv om det er november.

?
Bare lige for at vise, at jeg OGSÅ
 fylder sunde ting på motoren :-)
PS.
Hvis du vil følge lidt med i maden og træningen i denne runde 21 dage til sprød, så er Instagram et godt sted. Find mig som malene_fra_paleolivet (Du kan også bare klikke på linket)



*Ved du ikke hvad "21 dage til sprød silhuet" er- kan jeg fortælle det er et kropsforvandlingsprogram af Anna Bogdanova (aktuel med træningsbogen "Veldrejet" og kendt for kettlebelltræning).
Jeg har skrevet om nogle af mine oplevelser i DISSE INDLÆG eller Annas egen beskrivelse her: 21 dage til sprød silhuet

NOGET I OVNEN HOS BAGENØRDEN: Tilbage til livet ? en ny start. En chance til.


A Million Miles: Tropical greenie with superfoods

$
0
0
Hi lovelies! I am just stopping by to wish you a great weekend and to share the recipe for this delicious green smoothie with you. I made this after a very indulgent Halloween weekend (you can see our impromptu costumes over on insta) to get some proper nutrition and detox a little. Enjoy! Tropical greenie: Simply blend 2 handfuls of kale, 1 cup frozen pineapple, 1 banana, 2-4 teaspoons vitamineral green, 1 tablespoon chia seeds + add coconut water and almond milk to blend.

A Million Miles: Paleo bread with spinach // Guest blogger: Emilie Haaber

$
0
0
Hello lovelies! Are you ready for another guest post? I have been in LA for a little more than a month now, which means that I am now halfway through my (loooong) vacay + halfway though my little guest blogger series as well. This week we have Emilie from the blog Emilie Haaber sharing her delicious recipe for Paleo bread with us, looks so good right?!  Soooo Signe from A Million Miless is leaving for LA for two whole months and I couldn’t be more jealous. While she is enjoying her trip I got the honor of posting one of my favorite recipes here on her blog. It’s a recipe for a paleo bread with a green twist from fresh spinach. I shared it a while ago on my own blog http://emiliehaaber.com where I often share my best recipes. I just recently started blogging but I love it already. Feel free to check it out and see if … Læs mere

Carrotstick.dk: Græskarfrikadeller med feta

$
0
0

Det er sæson for græskar, og dem kan man lave en milliard forskellige ting af – supper, mos, pomfritter – you name it. Men man kan også lave lækre vegetarfrikadeller,...

The post Græskarfrikadeller med feta appeared first on Carrotstick.dk.

Beretninger fra et autentisk landbrug: Gedigne fotos uden gedulgte budskaber

$
0
0
Måske kender du det selv ? der er problemer, som ikke forsvinder af, at man ignorerer dem. Fiskeben i skraldespanden, en tissetrængende hund og rotter på loftet. Sådan er det også med folkeafstemninger om EU-lovgivning. Nogle af de politiske partier … Læs resten →

En verden af smag!: Honningkager

$
0
0




Honningkager er lidt af et projekt, som gerne skal startes midt i november, hvis du skal bruge kagerne ved juletid. Men det er også en af de fineste værtindegaver, så lav en ordentlig bunke og tag dem med i fine cellofanposer, når du skal ud til julens sammenkomster. 

Der er tre processor i honningkagebagningen. Dejen skal startes og hvile i lang tid - gerne over 1 måned. Så skal dejen laves færdig og kagerne bages. Herefter skal de igen hvile inden de pyntes. Det der med at pynte er ikke min spidskompetence, men kagerne kan blive rigtig fine. Jeg ville gerne have haft glansbilleder på nogle af mine, men det lykkes mig desværre ikke at finde glansbilleder nogen steder, så jeg nøjedes med at overtrække bunden med chokolade og pynte toppen med knækglasur. 






Honningkager, ca. 25 stk.


Ingredienser:

Fordej:
450 g. honning (fast)
200 g. rugmel
200 g. hvedemel

Kagedej:
2 tsk. potaske
3 æggeblommer
2 tsk. hjortetaksalt
1 spsk. stødt kanel
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk. stødt allehånde
½ tsk. stødt nellike
½ tsk. stødt muskat
½ tsk. stødt kardemomme
evt. lidt vand

Pynt:
250 g. mørk chokolade
1 æggehvide
150 g. flormelis

Fremgangsmåde:

1. Ælt honning, rugmel og hvedemel sammen til en fast dej. Den skal være meget fast men må ikke smuldre. Er den for tør kan du tilsætte lidt ekstra honning. Varm evt. honningen op til 35 grader, så er det lidt lettere. 

2. Pak dejen i en frysepose og sæt den i køleskabet mindst 14 dage - gerne op til 3 måneder.

3. Sæt dejen på køkkenbordet og lad den få stuetemperatur (3-4 timer).

4. Rør potaske ud i 1 spsk. vand og ælt det i dejen. 

5. Rør æggeblommer med hjortetaksalt og ælt det i dejen med krydderierne. 

6. Rul dejen ud på et meldrysset bord til ca. ½ cm. tykkelse og stik runde eller hjerteformede kager ud. Jeg brugte et bredt glas. 

7. Bag kagerne ca. 14 min ved 170 grader og lad dem køle helt af. Læg kagerne i en kagedåse og lad dem hvile ca. 1 uge (de kan sagtens tåle at ligge i to).

8. Overtræk bunden af kagerne med smeltet chokolade og dekorer toppen med en glasur af æggehvide og flormelis. 

Rav Food: Saltbagte mandler med smør og 2 slags paprika

$
0
0
Opskriften på saltmandler var en af de første, som vi bragte på bloggen (tjek evt de “helt fantastiske billeder” ud). Dengang var jeg noget bekymret for smørret, men idag nyder jeg det i fulde drag. Det er egentlig ikke så meget, der skal til – men det giver mandlerne en helt fantastisk smag. Jeg har blandet mandlerne … Læs resten →

LCHF - Madbanditten: Romkugler og fødselsdagforberedelser

$
0
0
Verdens lækreste glutenfrie romkugler - 100% naturlige ingredienser! opskrift her: Madbanditten.dkI dag skal jeg lave romkugler – eller trøfler, som de faktisk hedder, når man kommer fra Jylland. Men jeg skal ikke bare lave romkugler. Jeg skal lave SERIØST MANGE romkugler. 50 stk for at være helt præcis. Silas og Vega fylder jo 10 på onsdag, og de har bestemt sig for gerne at ville dele

Julie Bruun: Madplan uge 46

$
0
0
Endnu en uge er gået og det er weekend igen. Denne uge har været rigtig god, da jeg har haft fødselsdag og derfor lejligheden fuld af gæster. Jeg elsker at have gæster :o) Desuden har Mads afleveret speciale og er startet på job. Så det betyder vi har ham hjemme om aftenen igen. Ugen har desuden budt på lidt lejlighedskiggere og vi venter i spænding på at finde vores nye hjem. Her er simpelthen for småt. Nå, nok om ugen der gik. Der kommer snart en ny og igen har jeg en madplan klar, så I undgår stress indkøb og rugbrødsmadder. God weekend. Knus Julie   ? Madplan uge 46   Mandag: Oksespyd med tzatziki og salat med marineret og bagt blomkål Tirsdag: Squash salat med quinoa og peberfrugtpesto samt falafler Onsdag: Rester af både oksedeller og falafler + salat på blomkålscouscous, avocado og soya mandler  (det er ikke lige sæson for … Læs mere

Gastromand.dk: Gastromand i Irland: The Grand Finale

$
0
0

Great wars where fought here...

Vi skruer lige tiden nogle måneder tilbage, hvor Familiefaren var i Irland, vi mangler nemlig lige det afsluttende indlæg, hvor vi besøgte 3 yderligere bryggerier og hvor vores afslutning naturligvis var Guinness... Inden bryggerierne skulle indtages igen var der lige lidt kultur og besøg af endnu en gammel borg - jeg morede mig lidt med at lave billeder af min egen skygge. Jeg indrømmer det, jeg er simpelthen rastløs og bliver alt for hurtigt tabt i de mange årstal, konger og krige og kommer i stedet til at tænke på introscenen til Boondock Saints, hvor jeg så falder fuldstændig hen. Typisk bliver jeg "vækket" fra dagdrømmen når de andre rejsende råber "Matz!" (de kan ikke sige Mads...). [caption id="attachment_34984" align="alignright" width="700"]Meanwhile: Jeg laver skyggebilleder... Meanwhile: Jeg laver skyggebilleder...[/caption] Inden vi kommer dertil, så starter vi lige med lidt refleksion. Ja jeg ved godt der er noget akademisk-hejs, men jeg kan sgu ikke lade være. På vores 3. dag satte jeg mig udenfor vores hotel i Kinsale, som i øvrigt havde den bedste morgenmad jeg har fået på turen - når tjeneren kommer og spørger hvad de skal lave til dig, så er det som regel lige en tand bedre. [caption id="attachment_34983" align="alignright" width="700"]Familiefaren nyder sin morgenkaffe... Familiefaren nyder sin morgenkaffe...[/caption] Nå, mine tanker gik lidt på forskellen på bryggerier i deres måde at modtage gæster på. Tillad mig, at ridse det kort op, og dette er blot min betragtning: Franciscan Well: Tja, da de kom i tanke om, at vi havde en aftale med dem, var alt perfekt og vi følte os meget velkomne, men lidt spøjst man glemmer at 3 journalister og en wannabe journalist dukker op (hehe). Blacks Of Kinsale Brewery: Var klar på at tage imod os, meget loose-stemning, lidt tilfældigt, også vildt gæstfrie og åbne. Jeg kan være i tvivl om, hvovidt de vidste potentialet i det reach, som os 4 repræsenterer? [caption id="attachment_34986" align="alignright" width="700"]Smithwicks interaktive rundtur, turens mest utraditionelle... Smithwicks interaktive rundtur, turens mest utraditionelle...[/caption] [caption id="attachment_34987" align="alignright" width="700"]Jeps, vi sidder i et badekar og lytter til de talende billeder... Jeps, vi sidder i et badekar og lytter til de talende billeder...[/caption] [caption id="attachment_34988" align="alignright" width="700"]Og så rammer vi Kytelers Inn... desværre ikke så godt... Og så rammer vi Kytelers Inn... desværre ikke så godt...[/caption] Smithwicks: Hold nu kæft en rundtur - det var med den helt store røde løber, innovativ og interaktiv rundtur men integrerede LCD-skærme og touch overalt. Klart dem, som havde gjort mest ud af rundturen og var meget veloplagte og imødekommende. Om det så er autentisk irisk kan diskutteres? Carlow Brewing Company: Lignede faktisk Blacks Of Kinsale lidt, men havde sørget for en journalist fra en lokal sprøjte kom forbi for at dække det, at udenlandske journalister kom på besøg - lidt meta-meta der. Meget fokus på pressemateriale, Instagram og viden om vores formål med turen. Meget hooked på, at vi skulle fortælle "deres" historie, men lige så imødekommende som alle de andre. [caption id="attachment_34991" align="alignright" width="700"]Hvede, malt og ristet byg... Hvede, malt og ristet byg...[/caption] [caption id="attachment_34992" align="alignright" width="700"]Sikkerhed er vigtig her! Sikkerhed er vigtig her![/caption]   Guinnes har nået den størrelse, hvor vi bare er en ud af mange besøgende, altså blot en dråbe i brønden. Med deres 1.3 mio årlige besøgende er det også forstående nok - vi blev dog modtaget som alle de andre steder, meget gæstfrie og åbne, men rundtyren er lidt "masseproduceret". Jeg kan  dog varmt anbefale deres "Concierge Tur" som ganske vist koster 30 euro inklusiv a pint. Men du får lige lidt mere end normalt - privat smagning i Tasting Room fx. Ligemeget hvordan man vender og drejer ovenstående, så er det helt tydeligt, at det irske folkfærd er stolte over deres produktion af øl. Det er naturligvis lettere at argumentere for, at de mindre bryggerier som Franciscan Well og Blacks Of Kinsale laver øl ud fra passion, uafhængighed og for folket. Smithwicks er det ældste bryggeri i Irland men solgt for 3 år siden til Guinness som er det største - betyder det så, at Smithwicks ikke længere har passion for ølbrygning fordi de har solgt deres navn? Det vil jeg ikke gøre mig til dommer over - det er I langt bedre til at vurdere... [caption id="attachment_35001" align="alignright" width="700"]Guiness Brewery og Familiefaren naturligvis... Guiness Brewery og Familiefaren naturligvis...[/caption]

Guinness

Det virker lidt fjollet ikke at skrive om Guinness når det nu har nået denne enorme størrelse den har Vi sluttede meget passende af på bryggeriet, hvor vi fik en glimrende rundtur. Meget professionelt men lidt uden den charme og passion, som vi så ved de andre bryggerier. Det er et eller andet sted fair nok, for hvem af de andre kan frasige sig, at de også stræber efter højere mål? Vi starter med en frokost hvor jeg fik Guiness Stew, ikke lige et billede værdigt, men det smagte skønt. Desserten var derimod mere fotogen - Guinness Chokolade Mousse, desværre uden Guinness det havde jeg faktisk troet. [caption id="attachment_35000" align="alignright" width="700"]Guiness Dessert... Guiness Dessert...[/caption] Så går turen rundt, hvor vores guide Stuart leder an. Vi ser de forskellige etager på Bryggeriet, hvor vi traditionen tro starter med lidt historie, så detaljer om brygningen og indholdet. Jeg finder det faktisk interessant selv om jeg efterhånden forstår hvordan man brygger øl, mest fordi der er meget interaktivitet og ting der glimter og skinner, fx et stort indedørs vandfald. [caption id="attachment_35002" align="alignright" width="700"]Indendørs vandfald... Indendørs vandfald...[/caption] Halvvejs under turen når vi til "The Tasting Room", hvor Elin igen stiller op til fotosession. Der er masser af lyd og lys gennem en længere tunnel, som så fører os videre, lidt uvidende om hvad der gemmer sig bag dørene. [caption id="attachment_35003" align="alignright" width="700"]Den smukke Elin ved indgangen til VIP smagerum... Den smukke Elin ved indgangen til VIP smagerum...[/caption] Dørene slås op og ind træder vi i ét fuldstændig hvidt rum, hvor der står damp op fra fire forskellige cylindere. Dette er aroma fra Guinness - bagved står tre bartendere klar til at skænke øl op. Der lyder et "wow" fra flere af mine medrejsende, hvilket er helt velbegrundet. [caption id="attachment_35004" align="alignright" width="700"]Smagerummet - udformet som "Himlen"... Smagerummet - udformet som "Himlen"...[/caption] Vi bliver ledt videre til næste rum, hvor guiden fortæller en sjovt historie. Mellem 1759 og 1959 har Guinness smidt 150.000 flasker som indeholder en post i havet. De anmoder i brevet om, at man henvender sig til Guinness hvis man finder dem. Årsagen udover det sjove påfund er at teste om flaskerne er tætte, flere er begyndt at dukke op bl.a. i Australien. [caption id="attachment_35009" align="alignright" width="700"]"Im sending out a SOS - message in a bottle..." "Im sending out a SOS - message in a bottle..."[/caption] Nå, så rammer vi afslutningen i "The Gravity Bar" som er placeret på toppen af Guinness med fantastisk panorama udsigt over Dublin. Vi skåler i Guinness (desværre en sidste gang) og takker pænt af for en fantastisk tur, hvor jeg i har fået nye venner i Irland, Sverige og Norge. Skål i Guinness herfra! [caption id="attachment_35005" align="alignright" width="700"]The Fellowship was here... The Fellowship was here...[/caption] [caption id="attachment_35007" align="alignright" width="700"]Gravity Bar - 7 sal med udsigt over Dublin City... Gravity Bar - 7 sal med udsigt over Dublin City...[/caption] [caption id="attachment_35011" align="alignright" width="700"]Skål! Skål![/caption] Hvad synes du? Kan man argumentere for, at de store bryggerier laver øl ligeså passioneret som de mindre?

Signes Mad: Bananbrød

$
0
0
Jeg har lige fået en ny kogebog; ?Den store amerikanske kogebog?, som egt. ikke er ny, men nyrevideret. Den oprindelige bog (eller værk nærmere, den er på næsten 850 sider), udkom i 1960, og er en rejse gennem de amerikanske … Læs resten →

FJORDREJEN.DK: Gourmet på fremtidens flyrejser

$
0
0

Singapore Gategourmet

Flymad kan i heldigste fald være ok, men ofte en meget blandet fornøjelse.
Problemerne med flymad er mange, det skal laves inden for en budget, det skal kunne varmes op, ikke fylde meget (f.eks. begrænset højde pga. plads), i trykkabiner reduceres f.eks. salt smagen med 15%, det skal være let at anrette etc.

Singapore Gategourmet 2

Gourmet og flymad er ikke det første der falder en ind, men her tager Singapore Airlines og GourmetGate handsken op.
De har udfordret nogle af Danmarks dygtigste kokke/restauranter til at dyste på disciplinen flymad/gourmet.

Jeg er udtaget som jurymedlem sammen med dygtige folk som Ole Troelsø og Francis Cardenau, samt repræsentanter fra GateGourmet og Singapore Arilines – vi var 6 i dommerpanelet.
Vores job var ikke at finde den bedste enkelte ret men den bedste menu/kok/restaurant.
Vinderen skal således samarbejde med GateGourmet og Singapore Airlines om en menu som skal serveres på udvalgte afgange i det nye år.

Deltagere var Kirk & Maarbjerg, Dragsholm slot og Kiin-Kiin.
Se menu på billedet.

Singapore 1

Hver kok skulle tilberede en menu bestående af en Business class forret og hovedret samt en economy class hovedret.
Den kolde forret anrettes før flyrejsen, de varme retter skal kunne tåle at varmes op. Economy skal desuden kunne varmes op som en enhed altså ikke pakkes i flere dele.

Kiin Kiin

Med det samme kan jeg fornemme at niveau er højt og det er marginaler der skiller retterne.
For en uøvet i en jury af denne slags havde jeg lidt udfordringer med at bedømme en Thai ret overfor en dansk/nordisk ret.
Men med et point system gik det fint.

Dragsholm slot

Thai retterne var meget autentiske som jeg kan lide det, men mange flygæster vil nok blive en smule udfordret.
De nordiske rette vil nok blive udfordret på deres mere subtile smage som måske vil ændre sig når de bliver spist i en trykkabine.
Men vi bedømte retterne ud fra de smage og konsistenser der blev serveret.

Mikkel Maarbjerg

Efterfølgende havde vi i dommerpanelet 20 minutter hvor vi gennemgik vore point og der var enighed (dog med meget lav marginal):

Singapore Gategourmet winner

Vinderen blev Mikkel Maarbjerg fra Kirk & Maarbjerg – tillykke herfra

En sjov/interessant dag med indsigt i en spændende verden.

Prøv også disse opskrifter

VI BAGER GAMMELDAGS: KARAMELKAGE

$
0
0
Prøv denne gammeldags formkage, en karamelkage, til en god tår kaffe. Den er både lækker, hurtig og nem.

Opskrift : Gunna Agersted 1953


dej

125 g smør / margarine
125 g melis
2-3 æg (piskede hvider)
250 g hvedemel
2 tsk. bagepulver
1 1/4 dl mælk

karamel

40 g smør / margarine
5 spsk. puddersukker
1 spsk. mælk
6 spsk. havregryn

Rør det godt blødgjorte fedtstof med sukkeret til en hvid salve. Rør æggeblommerne i én ad gangen og rør mellem hver. Sigt hvedemel og bagepulver i, skiftevis med mælken. Til sidst vendes de stiftpiskede hvider i.
Dejen kommes i en smurt springform.

Bages i ovnen ved jævn varme (170 grader) i ca. 30 minutter.

Smørret, puddersukkeret og mælken får lige et opkog i en kasserolle. Der slukkes under det, havregrynene blandes i, hvorefter denne blanding straks bredes ud over kagen.

Den flyttes højere op i ovnen og bages endnu i ca. 10 minutter, til overtrækket er brunt.

Spise med Mormor

Mormors Juleopskrifter

Noget om Mad
Viewing all 81480 articles
Browse latest View live